Sportivii ruşi ‘sunt testaţi în acest moment’, a asigurat Agenţia Mondială Antidoping

Publicat:

Sportivii ruşi “sunt testaţi în acest moment”, a asigurat pentru AFP directorul general al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), Olivier Niggli, care nu se poate pronunţa deocamdată asupra reintegrării Agenţiei Ruse Antidoping (RUSADA), deoarece AMA/WADA încă nu ştie dacă poate avea “încredere” în aceasta, potrivit agerpres.  

Cu un an şi jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, în timp ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) ia în calcul posibilitatea reintegrării ruşilor, excluşi din sportul mondial după invadarea Ucrainei în urmă cu mai bine de un an, problema posibilei lor participări “nu se referă la lupta împotriva dopajului”.


Citește și : SUA şi Rusia au versiuni contradictorii despre doborârea dronei americane în Marea Neagră

Dar războiul împiedică WADA să meargă în Rusia şi să verifice veridicitatea informaţiilor transmise de Moscova.

Acuzată de un vast scandal de dopaj organizat, Rusia a fost exclusă din competiţiile internaţionale de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) timp de doi ani, până în decembrie 2022. Cu toate acestea, sportivi ruşi au participat sub un drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi Beijing.

Întrebat dacă eventuala reintegrare a sportivilor ruşi va ţine cont de războiul din Ucraina, Niggli a spus că “răspunsul simplu este nu”.

“Urmăm un proces care este în vigoare. Dacă funcţionează, funcţionează indiferent dacă există sau nu un conflict armat. Lucrurile devin puţin mai complicate în realitate, fiindcă pentru a ne asigura că funcţionează şi că informaţiile pe care le primim sunt corecte, trebuie să le putem valida. Iar astăzi nu putem. Nu vom trimite oameni să facă un audit la Moscova, din motive care sunt de înţeles. Deci astăzi nu putem avea toate răspunsurile”, a adăugat el.

“Dacă ţara este în război nu înseamnă că organizaţia sa naţională antidoping nu poate funcţiona. Războiul nu are loc în Rusia. Deci întrebarea pentru noi este dacă să ştim dacă putem avea încredere sau nu în organizaţia rusă antidoping. Şi nu avem răspunsul”, a spus Niggli.

Întrebat cum interpretează faptul că RUSADA publică cifre despre controalele sale antidoping, el a răspuns: “În Rusia, sistemul continuă să funcţioneze, probele ies din Rusia pentru a fi analizate în laborator. Nu este nicio problemă cu trimiterea probelor în Turcia sau la Doha (Rusia nu mai are un laborator agreat şi probele sunt analizate în străinătate – n. r). Deci sistemul funcţionează. RUSADA lucrează, ei fac o serie de verificări. Nu avem niciun element care să ne facă să credem că treaba nu este bine făcută.”

Citește și : Ucraina acuză Rusia că vrea să ‘extindă’ conflictul

Eventuala participare a sportivilor ruşi la JO 2024 de la Paris “nu este o problemă legată de lupta împotriva dopajului”, a menţionat Niggli.

“Pentru noi, problema testelor antidoping nu este direct legată de participarea unui sportiv la o competiţie. În mod normal, un program antidoping se desfăşoară pe tot parcursul anului. Există o parte care depinde de agenţia rusă, dar şi o mare parte pentru federaţiile internaţionale. Deci, acest program trebuie să continue în mod normal, iar în acest moment nu este oprit. Ideea că ruşii nu sunt testaţi astăzi este falsă. Sunt testaţi astăzi”, a continuat oficialul AMA/WADA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.