Ce spune comandantul portavionului USS Carl Vinson despre prezenţa americană în Marea Chinei de Sud

Publicat:

Marina americană trebuie să facă cunoscut faptul că ea este prezentă în Marea Chinei de Sud, a apreciat comandantul portavionului USS Carl Vinson, care patrulează în această zonă aflată în centrul unor dispute teritoriale implicând Beijingul, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Un grup aeronaval format din portavionul de 333 de metri, o escadră aeriană îmbarcată la bordul acestuia şi un crucişător de rachete desfăşoară în prezent ceea ce oficialii militari americani prezintă drept o misiune de rutină în această regiune disputată.


Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

Beijingul revendică Marea Chinei de Sud aproape în întregime, pretenţie contestată de alte ţări riverane, precum Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei şi Taiwan.

În ultimii ani, regimul chinez s-a angajat în construcţia de insule artificiale în scopuri civile sau militare în arhipelagurile Paracels şi Spratleys.

Ca răspuns, Washingtonul a trimis nave de război pentru a patrula în apropierea insulelor controlate de armata chineză, asigurând că apără ‘libertatea de navigaţie’.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a fost criticată în ultimul timp pentru că a abandonat această zonă în favoarea dosarului nuclear nord-coreean.

Pentru a răspunde acestor critici şi într-o încercare de a-şi linişti aliaţii, marina americană a luat miercuri mai mulţi reprezentanţi ai presei la bordul USS Carl Vinson, unul dintre cele mai vechi portavioane americane în serviciu.

‘Prezenţa americană contează’, a subliniat în faţa jurnaliştilor contraamiralul John Fuller, comandantul acestui grup aeronaval. ‘Este evident că suntem în Marea Chinei de Sud. Suntem în operaţiuni’, a adăugat el.

‘Naţiunile din Pacific sunt naţiuni maritime’, a spus în continuare contraamiralul John Fuller. ‘Ele iubesc stabilitatea. Şi de asta suntem aici. Este o prezenţă vizibilă şi tangibilă. Statele Unite sunt din nou aici’, a insistat el.

Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

SUA au publicat în ianuarie o nouă doctrină strategică, unde China şi Rusia sunt calificate drept ‘ameninţări în creştere’. Documentul Pentagonului acuză în special China de folosirea unor ‘tactici economice prădătoare pentru a-şi intimida vecinii în timp ce militarizează Marea Chinei’.

China nu dispune decât de un portavion, în timp ce SUA are 11 în dotare. Dar Beijingul nu face un secret din dorinţa sa de a-şi consolida puterea navală şi a-şi afirma pretenţiile pe scena regională.

Beijingul a declarat în ianuarie că a trimis o navă de război pentru a respinge un distrugător american care i-ar fi ‘încălcat’ suveranitatea trecând pe lângă o insulă contestată.

‘Ne vom ghida după ceea ce spune dreptul internaţional şi îl vom respecta, chiar dacă există dispute aici’, a asigurat în acest sens contraamiralul Fuller.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov

Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov Kremlinul a negat miercuri că ofensiva sa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a eşuat, chiar...

Parlicov: Energia electrică nu se va scumpi

Parlicov: Energia electrică nu se va scumpi Temperaturile caniculare cresc şi consumul de curent, însă acest lucru nu înseamnă că energia electrică se va scumpi....

Patrick Turner, numit reprezentant al NATO în Ucraina

Patrick Turner, numit reprezentant al NATO în Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea britanicului Patrick Turner în calitate de reprezentant...

Peste 50 de milioane de euro vor fi investiți pentru reabilitarea energetică a circa 50 de școli

Peste 50 de milioane de euro vor fi investiți pentru reabilitarea energetică a circa 50 de școli Peste 50 de milioane de euro vor fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.