‘Stâlpii’ Europei critică noua poziţie americană faţă de coloniile evreieşti

Publicat:

Cinci ţări europene au criticat miercuri la ONU decizia americană de a nu mai considera coloniile israeliene drept ilegale, fără a menţiona totuşi direct Statele Unite, potrivit AFP, transmite şi potrivit agerpres.

‘Poziţia noastră asupra politicii de colonizare israeliană în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est, este clară şi neschimbată’, subliniază într-un comunicat Franţa, Germania, Marea Britanie, Belgia şi Polonia, toate în prezent membre în Consiliul de Securitate al ONU.


Citeşte şi: Avocatul ambasadei germane în Turcia a fost ARESTAT

‘Orice activitate de colonizare este ilegală în raport cu dreptul internaţional şi erodează viabilitatea unei soluţii cu două state şi perspectiva unei păci durabile’, potrivit textului. ‘Solicităm Israelului să pună capăt tuturor activităţilor de colonizare, conform obligaţiilor sale de putere de ocupaţie’, îndeamnă ambasadorii celor cinci state, înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate asupra Orientului Mijlociu.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a anunţat luni că ‘stabilirea de colonii de civili israelieni în Cisiordania’ nu mai ‘contrazice în sine dreptul internaţional’.

La fel ca recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a suveranităţii statului israelian asupra Golanului sirian, acest anunţ a marcat o nouă ruptură cu tradiţia diplomatică americană. Ea a fost salutată drept o victorie în Israel, dar a fost denunţată de Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) şi de aproape întreaga comunitate internaţională.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Laos

Washingtonul se poziţionează astfel în contracurent cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care consideră coloniile drept o ‘violare a dreptului internaţional umanitar’ punând ‘în pericol grav’ soluţia cu două state.

Colonizarea Cisiordaniei ocupate a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967, dar s-a accelerat sub impulsul premierului Benjamin Netanyahu.

La ora actuală, peste 400.000 de israelieni locuiesc în Cisiordania ocupată, teritoriu fragmentat unde trăiesc de asemenea 2,7 milioane de palestinieni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.