X

Stamate face CURĂŢENIE în CNA: 40 de ofiţeri sunt pe făraş!

Stamate face CURĂŢENIE în CNA: 40 de ofiţeri sunt pe făraş!

Câteva zeci de ofițeri ai Centrului Național Anticorupție (CNA) au plecat sau au fost rugați să plece, însă instituția trebuie curățată în continuare.

Este opinia Olesei Stamate, președintele comisiei parlamentare  juridice, numiri și imunități, și a fost expusă la emisiunea Secretele Puterii, transmite Anticorupție.md.

Stamate spune că aproximativ 40 de angajați ai CNA reprezintă factorii „toxici și corupți”, care împiedică dezvoltarea instituției.

Stamate face CURĂŢENIE în CNA: 40 de ofiţeri sunt pe făraş!

„Admit că instituția, încă, mai trebuie curățată. Circa 40 de angajați au fost rugați să plece, sau au plecat deja, dar mai sunt persoane care ar trebui să plece. CNA trebuie curățată de factorii toxici”, a menționat Olesea Stamate.

Șefa Comisiei juridice a explicat și procedura de numire a unui nou director CNA, după ce Iulian Rusu a depus cerere de demisie. Astfel, urmează ca cererea să fie aprobată de Parlament. Stamate spune că nu ar fi oportună instituirea unui interimat.

„În reglementările care vizează activitatea CNA se menționează că adjuncții sunt numiți pe perioada mandatului directorului. Odată ce mandatul directorului încetează, încetează de drept și mandatul adjuncților și apare întrebarea dacă poate fi numit cineva interimar sau nu. Nu este bine să avem interimat în această instituție, așa cum nu este bine să avem interimat nici la Procuratura Generală. De aceea, obiectivul este să fie numită o altă persoană pe funcție deplină”, a mai subliniat Stamate.

Citeşte şi: Platforma de Sprijin pentru Moldova a ajutat țara să depășească mai multe crize

Anunțul despre demisia lui Iulian Rusu a fost făcut de președintele Parlamentului, pe 10 octombrie curent. Igor Grosu a scris, pe pagina sa de socializare, că „în timpul apropiat vor fi făcute propuneri pentru numirea unui nou director al CNA”.

Șeful legislativului a menționat că așteptările Parlamentului și ale întregii societăți de la CNA sunt creșterea vitezei de investigare a actelor de corupție, stoparea fluxurilor financiare ilegale și asigurarea integrității instituției prin accelerarea reformării CNA și curățării instituției de practici și personaje nocive.

Iulian Rusu a fost numit în fruntea CNA în februarie 2022, pentru un mandat de 5 ani.

Stamate face CURĂŢENIE în CNA: 40 de ofiţeri sunt pe făraş!

Tags: Centrul Naţional Anticorupţie (CNA)Igor GrosuIulian RusuOlesea StamateProcuratura Generală
Categorii: JustiţiePoliticăȘtirile zilei