X

Ştampilarea paşapoartelor cetăţenilor britanici rezidenţi în UE atunci când revin în Schengen încalcă Acordul de retragere

Ştampilarea paşapoartelor cetăţenilor britanici rezidenţi în Uniunea Europeană atunci când reintră în spaţiul Schengen este o încălcare a Acordului de retragere a Regatului Unit din blocul comunitar, transmite vineri politico.eu, potrivit agerpres

Potrivit acordului de retragere, cetăţenii britanici rezidenţi în UE la 31 decembrie 2020 ar trebui să poată intra şi ieşi din spaţiul Schengen fără a li se ştampila paşapoartele dacă ei fac dovada că locuiesc în ţara-gazdă respectivă. Acest lucru poate fi făcut, de exemplu, prin arătarea unui permis de şedere sau a unei dovezi că au solicitat un permis de şedere.

Citește și : Antonio Guterres s-a vaccinat anti-COVID şi cere ca toată lumea să aibă acces la vaccin

Totuşi, potrivit politico.eu, s-au înregistrat cel puţin cinci cazuri în Franţa, Germania şi Ţările de Jos în care ofiţeri ai poliţiei de frontieră au insistat să ştampileze paşapoartele cetăţenilor britanici.

Chiar dacă o ştampilă pusă în aceste circumstanţe ar fi declarată nulă, ea ar putea conduce pe ofiţerii prost informaţi să-i confunde pe aceşti oameni cu turişti mai degrabă decât cu rezidenţi. Acest lucru ar ridica întrebări despre dreptul lor de a rămâne în spaţiul Schengen după 90 de zile de călătorie fără viză, aşa cum s-a convenit între UE şi guvernul de la Londra.

Dan Priestley, un cetăţean britanic ce are un permis de şedere emis de Ţările de Jos, a revenit în acest stat cu automobilul în 10 ianuarie. El a reuşit să convingă ofiţerii poliţiei de frontieră să nu îi ştampileze paşaportul după o lungă dispută în care le-a arătat permisul de şedere şi o copie tipărită a Acordului de retragere. El reintra în UE prin trecerea Eurotunelului, pornind de la Folkestone.

Citește și : Datele personale ale olandezilor au fost FURATE din programul de monitorizare a cazurilor de COVID

‘În timp ce priveam cum ofiţerul voia să ia ştampila, i-am explicat că paşaportul meu nu trebuie să fie ştampilat întrucât am un permis de şedere olandez”, a spus Priestley. ”Totuşi, ofiţerul a insistat că fiecare paşaport britanic, indiferent de rezidenţa în UE, trebuie să fie ştampilat şi că acesta este ?ordinul şefului’. Am protestat calm şi i-am explicat de ce nu este cazul. Întrucât nu se înregistra niciun progres, i-am arătat o copie a textului cu pricina din Acordul de retragere. Ofiţerul a luat copia şi mi-a explicat că ştie ce conţine, dar are ordin clar de a ştampila fiecare paşaport” britanic, a adăugat el.

Un cetăţean britanic ce a revenit la Amsterdam cu avion plecat din Birmingham pe 2 ianuarie a întâmpinat aceeaşi problemă.

Tags: frantagermaniarezidenţiSchengenUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora