X

Stânga radicală europeană se organizează în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European în 2019

Platforma ‘Acum poporul!’ (‘Maintenant le peuple!’), creată în aprilie de trei partide de stânga radicale europene, Franţa Nesupusă (La France Insoumise, Franţa), Podemos (Spania) şi Bloco de Izquerda (Portugalia), s-a extins miercuri cu alte trei formaţiuni, din Finlanda, Danemarca şi Suedia, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European în 2019, transmite AFP, potrivit agerpres.

Platforma, la care au aderat Alianţa Roşie-Verde din Danemarca, Partidul de Stânga din Suedia şi Alianţa de Stânga din Finlanda, îşi propune să ofere o ‘alternativă reală’ la viitoarele alegeri europene.

Citește și : Siria: Cel puţin 15 persoane au fost ucise în două explozii în enclava Afrin (OSDO)

‘Împreună, noi, forţele progresiste, vrem un nou proiect pentru popoarele europene’, afirmă declaraţia comună, prezentată într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Formaţiunile declară că se opun ‘politicilor de austeritate’, care ‘nu au rezolvat niciuna din problemele structurale’ responsabile de criza financiară din 2008, şi susţin că vor ‘alte reguli europene, eliberate de dogma liberalizării pieţei, reguli care aşează umanul şi planeta în prim-plan’.

‘Este timpul să punem capăt tratatelor europene antidemocratice’ şi ‘să construim o nouă ordine care respinge austeritatea forţată şi promovarea dumpingului social şi fiscal’, adaugă semnatarii, care pledează pentru o ‘schimbare fundamentală’.

În program se află lupta ‘împotriva dumpingului social şi pentru drepturi sociale securizate’, pentru ‘o justiţie fiscală şi un sistem financiar echitabil’, ‘contra schimbărilor climatice şi pentru durabilitate ecologică’, pentru ‘egalitatea şi drepturile femeilor’.

Citește și : Putin speră că vizita lui Bolton va fi ‘primul pas’ către îmbunătăţirea relaţiilor între SUA şi Rusia

Semnatarii resping acordurile de liber-schimb, se opun ‘militarizării Uniunii Europene’ şi îşi declară ‘intenţia fermă de a ieşi din NATO’, a precizat liderul Franţei Nesupuse, Jean-Luc Mélenchon, pentru AFP.

Cele şase formaţiuni se angajează să colaboreze şi vor face campanie în Uniunea Europeană pe aceste teme.

Tags: bruxellesDanemarcfinlandaNATOParlamentul EuropeanstangaSuediauniunea europeana
Categorii: Diaspora