STARE de URGENŢĂ în Florida. De-abia au scăpat de Harvey şi americanii se pregătesc de un nou uragan puternic – FOTO/VIDEO

Publicat:

La nici zece zile de la trecerea devastatoare a uraganului Harvey, Statele Unite – şi mai ales Florida – urmăresc cu îngrijorare evoluţia unui nou uragan, Irma, iar câteva insule din Caraibe, precum Puerto Rico, Haiti şi Antilele Mici se află deja în stare de alertă, informează marţi AFP, potrivit agerpres..

Uraganul Irma a fost ridicat luni la categoria 4 (din 5) – nivelul maxim atins de Harvey care a devastat mai multe regiuni din statele Texas şi Louisiana – şi ameninţă o zonă care se întinde din Caraibe până în Florida (SUA), unde a fost instaurată stare de alertă, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane din SUA (NHC).


Guvernatorul din Florida, Rick Scott, a declarat “urgenţă” pe tot teritoriul statului său pentru pregătirea în vederea sosirii furtunii, spre sfârşitul săptămânii.

Citeşte şi: TOŢI vecinii l-au crezut NEBUN, dar e singurul care şi-a salvat casa în faţa inundaţiilor catastrofale – VIDEO

Această nouă ameninţare vine într-un moment în care autorităţile din Texas nu au terminat încă de evaluat pagubele lăsate în urmă de uraganul Harvey care a făcut zeci de victime şi a produs daune imobile imense, a căror valoare ar putea depăşi cu mult pragul de 100 miliarde de dolari, mai arată AFP.

Luni noaptea, uraganul Irma se îndrepta spre Insulele Leeward aducând rafale de vânt de până la 215 km/h.

Însă, NHC a avertizat, luni, la ora 21:00 GMT, că Irma “va deveni mai puternic în următoarele 48 de ore” precizând totodată că trebuie “definitivate pregătirile pentru protejarea vieţilor şi a bunurilor”.

Uraganul Irma este aşteptat să ajungă în nordul Puerto Rico, un teritoriu american, miercuri, în jurul orei 12:00 GMT, fenomenul putând determina o creştere a nivelului mării cu 3 metri peste cel normal, până la 25 de centimetri de precipitaţii şi “valuri mari, distructive”, conform NHC.

Citeşte şi: Un SUV a intrat cu viteză într-un laundromat din New York. Şase oameni au fost răniţi – VIDEO

Guvernatorul Ricardo Rossello Nevares a activat Garda Naţională şi a anunţat înfiinţarea unor adăposturi în care vor putea fi găzduite până la 62.000 de persoane.

Un portavion american, dotat cu un spital de campanie şi cu treizeci de elicoptere de zeci de aeronave capabile să efectueze misiuni de salvare şi de aprovizionare a fost amplasat în zonă, ca măsură de precauţie, a indicat Alejandro de la Campa, din cadrul diviziei din Caraibe a Agenţiei Federale pentru Situaţii de Urgenţă (FEMA).

Traiectoria uraganului Irma este încă incertă, însă mai multe proiecţii plasează Haiti, Republica Dominicană şi Cuba pe traseul său, înainte ca fenomenul meteorologic să se îndrepte spre nord, către Florida, şi apoi, eventual, spre estul Statelor Unite.

Uraganul se afla luni seara la 790 km est de Antilele Mici şi se deplasa către această zonă cu o viteză de 20 km/h. Irma ar trebui să ajungă în Antilele Mici în intervalul dintre marţi noapte şi miercuri dimineaţa.

Citeşte şi: Coreea de Nord dă semne că se pregătește de un nou test nuclear sau lansare de rachetă

Din cauza apropierii uraganului au fost emise alerte şi în Antigua şi Barbuda, Anguilla, Montserrat, Insulele Sfântul Cristofor şi Nevis, Insula Sfântul Martin, Insula Sfântului Bartolomeu, Saba şi Saint-Eustache, unde Irma este aşteptat să ajungă în 36 de ore.

Guadelupa este şi ea în alertă, iar autorităţile au îndemnat populaţia să rămână “vigilentă” şi “informată” cu privire la evoluţia fenomenului meteorologic. Locuitorii au început să facă provizii, iar în câteva zone mari raioanele cu sticle de apă sunt deja goale. Şcolile vor fi închise marţi şi miercuri, iar spitalele trebuie să aibă medicamente, alimente şi apă potabilă.

Serviciile Météo France din Antille şi Guyana a anunţat începând de marţi după-amiază “inundaţii puternice” în zonele joase. “Valuri de 5 până la 6 metri”, precum şi “vânt de 60-70 km/h şi rafale de 120 km/h” sunt prognozate pentru noaptea de marţi spre miercuri.


URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O femeie a recunoscut că a condus o rețea de proxenetism pentru politicienii din SUA

O femeie a recunoscut că a condus o rețea de proxenetism pentru politicienii din SUA O femeie de 42 de ani a recunoscut că a...

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul Poluarea cu particule de microplastic (particule cu dimensiuni de la 5 milimetri până la...

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă Jens Lehmann a fost...

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni Uniunea Europeană examinează posibile soluții de oferire a unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.