X

Stare de urgență în New York pe fondul crizei migranților

Primarul orașului New York, Eric Adams, a declarat vineri stare de urgență ca răspuns la miile de migranți aduși cu autobuzul în oraș în ultimele luni de la granița sudică a SUA, în cadrul unei dispute politice privind securitatea frontierei, scrie Reuters, informează mediafax.

Orașul se așteaptă să cheltuiască un miliard de dolari pentru a gestiona afluxul de migranți, a declarat Adams într-un discurs la Primărie. Peste 17.000 de persoane au sosit la New York din aprilie; o medie de cinci sau șase autobuze în fiecare zi de la începutul lunii septembrie, nouă autobuze ajungând în oraș joi, a declarat Adams. Situația pune la grea încercare sistemul de adăposturi pentru persoanele fără adăpost din oraș.

Citește și :  Charles Michel: Liderii statelor Uniunii Europene au ‘ambiţia comună’ de a reduce tarifele la energie

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, un republican care candidează pentru un al treilea mandat la alegerile din noiembrie din SUA, a transportat cu autobuzul peste 3.000 de migranți la New York. Adams l-a criticat pe Abbott pentru că nu a alertat oficialii orașului atunci când a trimis migranții în oraș, invocând o “criză fabricată”.

Demersurile lui Abbott fac parte dintr-o campanie a acestuia și a guvernatorilor republicani din Florida și Arizona pentru a atrage atenția asupra numărului record de treceri la granița dintre SUA și Mexic în perioada premergătoare alegerilor de la jumătatea mandatului. Aceștia susțin că președintele american Joe Biden nu a reușit să securizeze în mod adecvat frontiera.

Citește și : Scholz, la finalul summitului UE: Preţurile importurilor de gaze sunt prea mari, trebuie să le reducem

Tags: Eric AdamsJoe Bidenmexicmigrantinew yorkSUAtexas
Categorii: Știrile zilei