Starea de alertă care viza gheţarul italian Planpincieux a luat sfârşit

Publicat:

Administraţia comunei Courmayeur, situată în Alpii Italieni, a anunţat duminică ”ridicarea tuturor măsurilor” de securitate adoptate pentru a face faţă riscului de prăbuşire a unei porţiuni de mari dimensiuni din gheţarul Planpincieux după ce situaţia a revenit la normal, informează AFP, scrie agerpres.

Cele mai recente date obţinute despre gheţar au ”confirmat o revenire la parametrii obişnuiţi de risc”, iar restricţiile de circulaţie către Val Ferret (situată în partea inferioară a gheţarului), ordonate miercuri, sunt ridicate, a anunţat municipalitatea într-un comunicat.


Citește și : Un parlamentar de la GERB anunţă că executivul bulgar este pregătit să discute cu protestatarii

Circulaţia automobilelor în mica vale este permisă din nou, precum şi revenirea în locuinţe a celor circa 50 de rezidenţi evacuaţi.

Un volum de gheaţă estimat la 500.000 de metri cubi – adică de ”mărimea catedralei din Milano” – risca să se prăbuşească, potrivit autorităţilor locale, care au ordonat miercuri seară evacuarea timp de 72 de ore a unei zone ”roşii” de circa câteva sute de metri lăţime dedesubtul gheţarului, într-o parte a văii puţin locuite şi frecventată mai ales de amatorii de drumeţii în acest sezon estival.

În Valle d’ Aosta, micuţa vale Val Ferret se învecinează cu celebra staţiune Courmayeur şi cu intrarea în tunelul Mont Blanc, dintre Franţa şi Italia. Zona vizată se afla cu toate acestea la cel puţin patru kilometri de intrarea în tunel şi la o şi mai mare distanţă de Courmayeur, unde situaţia a rămas în parametrii normali în aceste ultime zile.

”Evacuarea era necesară şi inevitabilă din cauza riscului glaciar”, a subliniat din nou duminică municipalitatea Courmayeur. Alerta a fost primită cu neînţelegere de locuitori şi a fost criticată de numeroşi profesionişti din turism, îngrijoraţi de efectele asupra activităţii lor afectate deja de pandemia de COVID-19.

Citește și : Cutremur de 5,1 grade în vestul Iranului

Ameninţarea prăbuşirii gheţarului ”era localizată şi afecta o parte din teritoriul (comunei), în timp ce în restul aceluiaşi teritoriu, văile şi municipalitatea Courmayeur, activităţile turistice se derulau într-o normalitate absolută”, a subliniat primăria, regretând ”tonul alarmist” al anumitor publicaţii.

În septembrie şi octombrie 2019, acest gheţar din Planpincieux a fost pe punctul de a se prăbuşi parţial, pe o porţiune de aproape 250.000 de metri cubi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.