Starea de urgență, prelungită în R. Moldova!

Publicat:

Începând cu 2 octombrie 2023, în Republica Moldova va fi prelungită starea de urgență cu încă 60 de zile. Decizia a fost luată astăzi, 21 septembrie, la ședința Parlamentului și a fost votată de 57 de deputați.

Prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova.


Citeşte şi: O altă durere de cap pentru autorităţi: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

Printre condițiile ce au impus elaborarea proiectului este faptul că războiul din Ucraina continuă să pună presiuni de ordin migrațional și de securitate la frontiera Moldovei.

De asemenea, blocada exportului de cereale din Ucraina poate duce la criza transportului internațional de mărfuri și poate implica, de asemenea, și blocarea punctelor de trecere a frontierei Republicii Moldova su perturbarea infrastructurii de comunicații și de transport. Astfel de perturbări ar putea afecta negativ economia națională și mobilitatea populației.

Se conturează și o dinamizare a derulării atacurilor informaționale cu riscuri crescute asupra climatului social și politic, implicit prin exploatarea spațiului informațional și consolidarea instrumentarului de influența informațională ghidată din afara Republicii Moldova, cu elemente de dezinformare.

De asemenea, suplimentar, există probabilități ridicate de intensificare a atacurilor cibernetice asupra instituțiilor statului, prin prisma scopurilor de colectare a datelor și perturbarea activității acestora.

Prin urmare, luând în considerare toate aspectele menționate, starea de urgență va fi prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 2 octombrie curent, pentru a permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea.

Citește și : Starea de urgență ar putea fi pusă pe pauză în toamnă

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul statului, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale.

Pe 21 aprilie 2022, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, la data de 23 iunie – pentru încă 45 de zile, la 28 iulie – cu încă 60 de zile. La fel, starea de urgență a fost prelungită pentru încă 60 de zile la data de 6 octombrie 2022, 1 decembrie 2022, 2 februarie 2023, 30 martie 2023, 26 mai 2023 și 31 iulie 2023.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.