X

Startul celei de-a 10-a ediții a Congresului Diasporei

Luna august este perioada revederilor, pentru că moldovenii de peste hotare se întorc acasă. Acest interval de timp corespunde și cu organizarea unui eveniment dedicat cetățenilor noștri de peste hotare – Zilele Diasporei.

Evenimentul Zilele Diasporei, care are drept scop promovarea dialogului între conaționali și țara de origine, precum și mobilizarea cetățenilor de pretutindeni, a asociațiilor diasporei și a societății civile într-un efort comun de promovare, susținere și dezvoltare a Republicii Moldova.

Citește și : Șeful Termoelectrica, despre faptul că ar fi omul Kremlinului: Mă face puțin să zâmbesc

Ieri, 18 august, a fost dat startul celei de-a 10-a ediții a Congresului Diasporei! În cadrul evenimentului, peste 200 de moldoveni din toate colțurile lumii au fost prezenți la Chișinău, unde au cunoscut oportunitățile de dezvoltare, și-au împărtășit experiențele și au explorat posibilitățile de colaborare.

La deschiderea evenimentului a participat președinta țării, Maia Sandu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, dar și alți oficiali și reprezentanți guvernamentali.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Vă mulțumesc că faceți în fiecare august Moldova întreagă și plină de bucurii. Vă mulțumesc pentru că în timpul anului continuați să-i ajutați pe cei de acasă. Vă mulțumesc pentru că țineți Moldova în suflet acolo unde sunteți, pentru că o promovați prin faptul că sunteți oameni gospodari și corecți, dar și prin faptul că de acolo, de departe, reușiți să vă implicați în viața Republicii Moldova. Noi avem ca sarcină prioritară să aducem cât mai repede Uniunea Europeană la noi acasă, care este, în primul rând, un proiect de pace și noi vrem să trăim toți în pace. UE este un proiect al democrației, al respectării drepturilor tuturor cetățenilor, UE este un proiect de bunăstare și este singura cale în acest context dificil din regiune, pentru ca Republica Moldova să reușească să rămână parte a lumii libere și să crească condițiile de viață pentru cetățenii săi.”

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „În ultimul an, în special, am reușit să facem pași fermi pe calea aderării la UE și, iată, aderarea nu mai este doar un vis, dar și o misiune pe care o ducem împreună. Aderarea la UE nu este un scop în sine ci o călătorie comună către modernizarea, dezvoltarea economică durabilă a țării noastre, consolidarea democrației și păstrarea Republicii Moldova în arealul păcii și democrației. Suntem foarte conștienți de provocările pe care le implică acest proces și ne dorim să lucrăm împreună cu conaționalii noștri care trăiesc în țară sau peste hotare, pentru a duce la bun sfârșit acest efort comun de a duce Republica Moldova în UE.”

În cadrul panelurilor de discuții, participanții au interacționat cu oficiali din instituțiile publice, dar și reprezentanți din cadrul instituțiilor partenere. De asemenea, membrii diasporei au cunoscut avantajele investițiilor în sectoarele-cheie ale economiei, descoperind și istorii ale moldovenilor care au revenit acasă și contribuie la dezvoltarea social-economică a țării.

Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, România: „Marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova sunt și români de pretutindeni, fie că trăiesc în țară sau în afara granițelor țării. Unii au și cetățenie română, alții – nu. În egală măsură sunt români de pretutindeni și sunteți bineveniți acasă: la București sau la Chișinău. Datoria noastră, a României, este să ne asumăm să sprijinim Republica Moldova în vederea aderării la comunitatea europeană. De ce? Pentru că așa cum un părinte are datoria să-și sprijine copilul, așa face și România: are datoria să sprijine Republica Moldova și o face cu succes.”

Margret UEBBER, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova: „Integrarea și angajamentele față de țara unde locuiește diaspora nu se exclud reciproc. Pot să existe situații „win-win” pentru ambele țări. Țara unde locuiește diaspora poate să câștige datorită acesteia în contextul potențialului economic și social al diasporei. Dar aceasta poate avea și un rol cheie în dezvoltarea țării de origine, nu doar din punct de vedere al transferurilor financiare, ci, în special, datorită transferului de abilități, cunoștințe și experiențe. Diaspora poate forma legături între cele două țări și poate să sporească înțelegerea și cooperarea reciprocă. Programele cum ar fi „Fondul de consiliere și politici” și programele implementate de GIZ au ca scop folosirea acestui potențial într-un mod benefic, țintit și structurat.”

În cadrul Congresului a fost semnat și un Memorandum de colaborare între Cancelaria de Stat și Alianța Asociațiilor de băștinași.

Laura Hruby, Chargé d’affaires, Ambasada SUA în Moldova: „Contribuția fiecărui cetățean al Republicii Moldova este foarte importantă, inclusiv a tinerilor cu mai multă experiență, care sunt aici, în țară, dar și a celor care sunt în afara granițelor. Prin intermediul USAID, Statele Unite ale Americii sprijină programe care le arată tinerilor beneficiile unei Moldove Europene. Inițiativele finanțate de SUA investesc în talentul Republicii Moldova și în spiritul de antreprenor și promovează sectorul creativ, aflat în creștere. Tinerii profesioniști creativi trebuie să aibă posibilitatea să-și realizeze aspirațiile. Acum, investiția în Moldova este, de fapt, o investiție în viitorul european al țării. Noi, Statele Unite ale Americii, așteptăm cu interes continuarea activităților cu dumneavoastră, să arătăm că Moldova poate fi un loc competitiv, inovator și prosper.”

Citește și : LOVITURĂ de TEATRU! Un general ucrainean a fost condamnat pentru înaltă trădare

Guido Beltrani, director, Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova: „Mă bucur să particip la acest Congres și să văd cât de mulți oameni sunt prezenți astăzi aici. Este vizibil interesul mare al diasporei moldovenești de a se implica în dezvoltarea țării. Într-adevăr, pentru a-și atinge obiectivele de dezvoltare, Republica Moldova are nevoie ca toți cetățenii săi să participe la afacerile țării, la viața orașelor și satelor de baștină, indiferent de vârstă, originea socială sau etnică sau de locul lor de reședință. Acesta este motivul pentru care Elveția cooperează cu Guvernul Moldovei, în efortul de a sprijini moldovenii din diasporă să mențină legăturile cu localitățile lor de origine și să se implice în procesul de luare a deciziilor.”

Zilele Diasporei va continua și pe 19 august cu Diaspora Business Forum. Sute de moldoveni stabiliți peste hotarele țării s-au înscris la evenimentul care va aduna pe aceeași scenă antreprenori, oficiali guvernamentali, dar și cetățeni care au revenit în Moldova și contribuie la dezvoltarea țării. Diaspora Business Forum va fi deschis de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, dar și Claudia Hermes, Directoarea de țară a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova. 

Tags: chisinaucongresMaia SanduMoldova
Categorii: SocialȘtirile zilei