Starurile Franței aleg pe bandă rulantă calea `exilului fiscal`. Reacții nervoase ale oficialilor

Publicat:

Intenţia cântăreţului Florent Pagny de a se muta în Portugalia din motive fiscale a stârnit joi nemulţumire în rândul mai multor membri ai Guvernului francez, în contextul în care autorităţile de la Paris încearcă să îi convingă pe compatrioţii lor cu venituri mari, “exilaţi” în străinătate, să se întoarcă în ţara lor natală, informează AFP. 

Cântăreţul Florent Pagny, în vârstă de 55 de ani, a evocat weekendul trecut în cotidianul Le Parisien o eventuală mutare a sa în Portugalia “din motive fiscale”. În prezent, artistul îşi împarte timpul între Franţa, unde este antrenor în emisiunea “The Voice”, Argentina, de unde este originară soţia lui, şi Statele Unite, unde studiază copiii săi.


“Nu îmi este ruşine. Nu fac nicio fraudă, nu trişez (…) Trăiesc în legalitate şi, în plus, viaţa îmi permite acest lucru, atunci de ce m-aş priva singur de asta?”, a declarat cântăreţul, miercuri, într-o emisiune TV, în momentul în care polemica declanşată de interviul lui începuse să ia amploare.

Asigurându-i pe admiratorii lui că plăteşte impozite în Franţa de 70% din veniturile obţinute din concerte şi apariţiile sale în emisiunea “The Voice”, starul francez a spus că doreşte să se mute în Portugalia, pentru că acolo nu va mai fi obligat să plătească impozite la redevenţe – drepturi financiare obţinute de artişti din vânzările de albume, de exemplu, timp de 10 ani.

Declaraţia lui nu a putut să calmeze nemulţumirea unora dintre membrii Guvernului francez, în frunte cu ministrul Armatelor şi fostul secretar de stat pentru Buget, Florence Parly, care a spus joi că intenţia celebrului cântăreţ este “nedemnă”.

“Fiecare îşi face propriile alegeri. Eu cred că aceia care îşi iubesc ţara rămân să trăiască în Franţa”, a adăugat Florence Parly.

Francois Bayrou, fost ministru al Justiţiei, a denunţat la rândul lui decizia starului pop, pe care o consideră “lipsită de simţ civic”, refuzând însă să afirme că acesta este un caz special. “Nu este singurul”, a reamintit Francois Bayrou, în contextul în care şi alţi artişti francezi, precum Johnny Halliday şi Gerard Depardieu, au ales deja calea exilului pentru a plăti impozite mai mici în Franţa.

Bruno Le Maire, ministrul Economiei, a spus că speră ca Florent Pagny să revină în Franţa şi a dezvăluit că bugetul pe 2018, prezentat miercuri, conţine facilităţi fiscale în acest sens pentru “toţi aceia care creează bogăţie în această ţară”.

Preşedintele Emmanuel Macron a lansat de mai multe ori apeluri publice prin care i-a îndemnat pe expatriaţii francezi să revină în ţara lor natală.

În timp ce se afla săptămâna trecută la New York, unde a participat la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Emmanuel Macron i-a îndemnat pe francezii din metropola americană să se întoarcă în Franţa. “Întoarceţi-vă! Ţara făgăduinţei este Franţa!”, a spus preşedintele francez.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.