Stat Islamic rămâne o forţă puternică în Afganistan

Publicat:

Gruparea Stat Islamic rămâne o forţă puternică în Afganistan, a declarat, într-un interviu pentru AFP, cel mai înalt diplomat american de la Kabul, care acuză SI pentru atentatul recent în care au murit zeci de adolescenţi în apropierea unei şcoli în capitala Kabul, relatează AFP, potrivit agerpres.

Însărcinatul cu afaceri american Ross Wilson susţine însă că amplificarea violenţelor în Afganistan este cauzată de talibani, pe care îi acuză că îşi încalcă angajamentele asumate în cadrul discuţiilor de pace, chiar în timp ce forţele SUA îşi continuă retragerea.


Citeşte şi: Herbert Marcuse: Filosoful din spatele ideologiei ANTIFA – Black News

“Stat Islamic rămâne o forţă puternică, iar acesta este unul dintre numeroasele motive pentru care vom continua să le furnizăm autorităţilor afgane un ajutor în materie de securitate şi contraterorism”, a declarat Wilson în interviul acordat luni agenţiei France Presse.

El acuză gruparea de comiterea atentatului de la 8 mai din apropierea unei şcoli pentru fete la Kabul, care s-a soldat cu peste 50 de morţi, şi a unui atentat asupra unei moschei dintr-o suburbie a capitalei, care a făcut vineri 12 morţi.

Stat Islamic a revendicat atacul asupra moscheii, dar nu şi pe cel asupra şcolii.

“Atentatul asupra şcolii şi cel asupra moscheii de peste câteva zile par mai degrabă să fi fost comise de aşa-numitul Stat Islamic”, a declarat Wilson, adăugând că elemente ale Al-Qaida continuă de asemenea să acţioneze în ţară.

“Dar nu spun asta pentru a exonera pe cineva, şi cu siguranţă nu pe talibani pentru violenţele în care ei sunt direct implicaţi sau pentru ecosistemul de terorism şi de violenţă la care ei rămân profund, profund, profund complici”, a adăugat el.

În ciuda dezminţirilor talibanilor şi a revendicărilor făcute de Stat Islamic, guvernul afgan pune deseori pe seama talibanilor violenţele împotriva civililor, susţinând că SI a fost învins în urmă cu doi ani în fostul său bastion, provincia Nangarhar din estul ţării.

Citeşte şi: Nancy Pelosi cere un ‘boicot diplomatic’ al JO de la Beijing – Black News

Organizaţia jihadistă a atras atenţia presei în 2014 atunci când şi-a făcut apariţia în zone întinse din provinciile Nangarhar şi Kunar (nord-est). Susţinătorii săi au revendicat apoi atentate comise inclusiv la Kabul, fiind în acelaşi timp atacaţi de forţele americane, afgane şi chiar de talibani.

SUA şi NATO au început la 1 mai o retragere finală ce ar urma să se încheie cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001. Însă acest proces a fost marcat de o reapariţie a violenţelor între talibani şi guvernul afgan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un bătrân din Ungheni a dispărut fără urmă. Rudele și Poliția cer ajutor

Un bătrân din Ungheni a dispărut fără urmă. Rudele și Poliția cer ajutor Inspectoratul de Poliție Ungheni cât și mai mulți locuitori din municipiul Ungheni...

Ucraina a lansat un nou timbru poştal pentru a-şi susţine sportivii olimpici

Ucraina a lansat un nou timbru poştal pentru a-şi susţine sportivii olimpici Ucraina a lansat un nou timbru poştal pentru a-şi susţine sportivii olimpici, în...

Volvo Cars și-a redus previziunile de vânzări și invocă tarifele europene pentru vehiculele electrice fabricate în China

Volvo Cars și-a redus previziunile de vânzări și invocă tarifele europene pentru vehiculele electrice fabricate în China Volvo Cars şi-a redus previziunile de vânzări cu...

Acțiunile CrowdStrike și Microsoft au scăzut la bursă, după întreruperea majoră a serviciilor

Acțiunile CrowdStrike și Microsoft au scăzut la bursă, după întreruperea majoră a serviciilor Acţiunile companiilor americane CrowdStrike, specializată în securitate cibernetică, şi Microsoft au scăzut...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.