State vecine Libiei convin cu cele două guverne rivale coordonarea retragerii mercenarilor

Publicat:

Sudan, Ciad şi Niger au convenit luni cu Comitetul Militar Comun 5+5, ce reuneşte reprezentanţii celor două guverne rivale din Libia, să coordoneze ieşirea din această ţară a mercenarilor care provin din respectivele trei state vecine Libiei, în urma unei reuniuni desfăşurate la Cairo, relatează agenţia egipteană MENA, citată de EFE, potrivit agerpres.

Reprezentanţii celor trei ţări vecine cu Libia ”au exprimat disponibilitatea lor totală de coordonare şi cooperare, ceea ce asigură ieşirea tuturor combatanţilor străini care aparţin acestor ţări”, menţionează agenţia egipteană.


Citește și : Papa îi îndeamnă pe creştini să fie ‘săraci pe dinăuntru’ şi să nu caute bogăţie şi faimă

Sudan, Ciad şi Niger s-au angajat să coopereze pentru a-şi reprimi cetăţenii şi pentru ”a se asigura că ei nu revin din nou pe teritoriul libian şi nici nu destabilizează vreuna din ţările vecine”, adaugă MENA. De asemenea, mai menţionează aceasta, în timpul reuniunii de la Cairo, facilitată de misiunea ONU în Libia, toţi participanţii au fost de acord asupra ”necesităţii stabilirii unor canale de comunicare permanente şi efective” asupra retragerii mercenarilor.

Comitetul Militar 5+5 a ajuns pe 8 august la un acord privind o plecare ”graduală, echilibrată şi ordonată” a mercenarilor şi a altor forţe străine care au intervenit în războiul din Libia.

Citește și : Boris Johnson: COP26 trebuie ‘să marcheze începutul sfârşitului’ pentru schimbările climatice

Acest comitet militar libian a fost creat anul trecut pentru asigurarea respectării armistiţiului şi redeschiderea comunicaţiilor dintre estul şi vestul Libiei, un alt obiectiv al său fiind retragerea miilor de mercenari străini.

Războiul civil libian declanşat în 2011 după înlăturarea lui Muammar Gaddafi de la putere a fost un conflict foarte internaţionalizat în care mai multe ţări, printre care Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Rusia sau Franţa, s-au implicat în susţinerea diferitelor facţiuni armate, uneori inclusiv prin sprijin militar direct.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veneția va limita grupurile de turiști la maximum 25 de persoane

Veneția va limita grupurile de turiști la maximum 25 de persoane Veneția va limita dimensiunea grupurilor de turiști la 25 de persoane începând de joi,...

Toxiinfecție alimentară în cazul a zeci de angajați TikTok din Singapore

Toxiinfecție alimentară în cazul a zeci de angajați TikTok din Singapore Zeci de angajați de la biroul din Singapore al societății-mamă a TikTok, ByteDance, au...

Soluţia găsită de rapperul Snoop Dog pentru a face faţă caniculei de la Jocurile Olimpice

Soluţia găsită de rapperul Snoop Dog pentru a face faţă caniculei de la Jocurile Olimpice Valul de căldură continuă să se răspândească în Franţa, cu...

‘Planeta maimuţelor: Noul regat’ şi ‘Crime în imobil’, sezonul 4, între noutăţile lunii august la Disney+

'Planeta maimuţelor: Noul regat' şi 'Crime în imobil', sezonul 4, între noutăţile lunii august la Disney+ "Planeta maimuţelor: Noul regat", "Exploratorii oceanelor", o producţie National...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.