Statele americane Texas şi Ohio ardonă suspendarea întreruperile de sarcină

Publicat:

Statele americane Texas şi Ohio au ordonat suspendarea tuturor intervenţiilor care nu reprezintă o urgenţă medicală, inclusiv întreruperile de sarcină, din cauza pandemiei de coronavirus, relatează AFP marţi, scrie agerpres.

Aceste decizii au fost criticate de apărătorii dreptului femeilor la avort, care consideră că este vorba despre o manevră “ideologică” şi amintesc că întreruperile de sarcină nu pot fi amânate.


Citește și : Benzinăriile din Italia vor începe să se închidă de miercuri

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a dispus sâmbătă amânarea “intervenţiilor care nu sunt imediat necesare din punct de vedere medical”, pentru a asigura disponibilitatea de paturi pentru pacienţii cu COVID-19 şi de echipament de protecţie pentru personalul alocat pentru a-i trata.

Acest ordin se aplică avorturilor voluntare, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este în pericol, a declarat luni procurorul general al acestui stat conservator din sudul Statelor Unite, Ken Paxton.

“Cei care încalcă ordinul guvernatorului vor fi sancţionaţi conform legii”, a adăugat el într-un comunicat, invocând pedepse de până la 180 de zile de închisoare şi o amendă de 1.000 de dolari.

“Nu este surprinzător să vedem că procurorul general se foloseşte de vreo scuză pentru a-şi pune în aplicare agenda ideologică”, a spus Kathy Miller, preşedinta asociaţiei locale pentru dreptul la avort, Texas Freedom Network.

În Ohio, după o decizie a autorităţilor sanitare de a suspenda intervenţiile “care nu reprezintă o urgenţă”, procurorul general a trimis scrisori către trei clinici unde au loc întreruperi de sarcină pentru a le ordona să se conformeze.

“Nu este vorba numai despre avort, o scrisoare a fost adresată şi unei secţii de urologie”, a declarat pentru AFP Bethany McCorkle, purtătorul de cuvânt al procurorului.

Citește și : Egiptul impune interdicţia de circulaţie pe perioada nopţii

Două dintre clinicile în cauză, administrate de organizaţia Planned Parenthood, au dat asigurări că vor respecta ordinele şi au suspendat intervenţiile care nu erau urgente. Însă, au adăugat într-un comunicat, “avorturile sunt proceduri medicale esenţiale şi urgente”.

Curtea Supremă a Statelor Unite a recunoscut în 1973 dreptul tuturor americancelor de a avorta, însă le permite statelor să legifereze pentru a reglementa practica, ceea ce a creat mari disparităţi regionale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.