X

Statele care au mai rămas în acordul nuclear cu Iranul se reunesc la sfârştul acestei luni

Statele semnatare ale acordului nuclear cu Iran, din care SUA s-au retras, se vor reuni pe 28 iunie la Viena, pentru a examina modalităţile prin care Teheranul poate fi ajutat să facă faţă sancţiunilor impuse de Statele Unite, a anunţat joi Uniunea Europeană, pe fondul puternicelor tensiuni între Washington şi Teheran, transmite AFP, potrivit agerpres.

Comisia mixtă a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) ‘a fost convocată în intenţia de a asigura continuarea punerii în aplicare a JCPOA sub toate aspectele sale şi de a examina mijloacele de a răspunde provocărilor ce decurg din retragerea şi impunerea de sancţiuni de către Statele Unite împotriva Iranului, precum şi din anunţurile recente ale Iranului privind punerea în aplicare a angajamentelor sale nucleare’, a comunicat serviciul de acţiune externă al UE.

Citeşte şi: Trump a ordonat atacarea Iranului, dar apoi s-a răzgândit brusc

La reuniune, ce va fi prezidată de adjuncta Federicăi Mogherini, Helga Schmid, vor participa reprezentanţi ai Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Chinei, Rusiei şi Iranului. Helga Schmid s-a deplasat săptămâna trecută în regiune şi în Iran pentru a strânge informaţii.

Europenii au avertizat în numeroase rânduri în legătură cu escaladarea tensiunilor între SUA şi Iran.

Luni, la finalul reuniunii de la Luxemburg a miniştrilor de externe din UE, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini a avertizat că un conflict ar fi ‘extrem de periculos’.

Citeşte şi: Confruntări violente în faţa Parlamentului din Georgia. Poliţiştii au tras cu gloanţe de cauciuc!

‘Evaluarea noastră privind respectarea de către Iran a angajamentelor sale nu se va întemeia niciodată pe declaraţii, ci pe fapte, pe evaluarea realizată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)’, a insistat luni Federica Mogherini.

‘Până în prezent, în momentul în care vă vorbesc, Iranul şi-a respectat angajamentele. Dacă AIEA îşi va modifica evaluarea, ne vom evalua şi noi poziţia’, a afirmat şefa diplomaţiei europene. 

Tags: acord nuclearAgenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)Federica MogherinifrantagermaniaHelga SchmidIranJCPOA (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune)SUAUniunea Europeană (UE)Viena
Categorii: Sinteze