Statele care au rămas în acordul nuclear vor avea o reuniune de conciliere cu Iranul

Publicat:

Ţările semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian au convenit asupra organizării unei reuniuni de conciliere cu Teheranul “în februarie”, pentru a menţine acordul în pofida retragerii SUA, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Următoarea reuniune a comisiei mixte va avea loc în februarie”, a anunţat Borrell, la o săptămâna după ce ţările europene semnatare – Germania, Franţa şi Regatul Unit – au decis să lanseze o procedură împotriva Teheranului pentru încălcarea angajamentelor sale.


Citește și: SUA resping extrădarea Annei Sacoolas în UK

Celelalte ţări semnatare ale acordului sunt China şi Rusia.

Josep Borrell nu a precizat nici data, nici locul acestei reuniuni, care va avea loc la nivel de experţi. Însă reuniunile precedente au avut loc la Viena. Celelalte două oraşe prevăzute în acord pentru a reuni comisia sunt New York şi Geneva.

“Toţi participanţii JCPOA (acronimul în engleză pentru Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune, denumirea oficială a acordului din 2015) şi-au reafirmat hotărârea de a menţine acordul, ceea ce este în interesul tuturor”, a subliniat Borrell.

“În pofida diferenţelor (de opinie) asupra modalităţilor, există un acord asupra faptului că este nevoie de mai mult timp, din cauza complexităţii problemelor în joc”, a adăugat şeful diplomaţiei europene. “Prin urmare, calendarul este prelungit. Toţi au convenit să continue discuţiile la nivel de experţi, pentru a răspunde preocupărilor în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acordului nuclear, precum şi a repercusiunilor mai ample ale retragerii SUA din JCPOA şi ale reimpunerii de sancţiuni, pe care toţi participanţii la JCPOA le-au regretat”, a spus el.

Josep Borrell a avut o întrevedere cu şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif în 16 ianuarie, la New Delhi. El a presat Iranul să menţină acordul şi să revină asupra încălcărilor angajamentelor sale.

Citește și: ONU interzice folosirea WhatsApp

“Scopul mecanismului de reglementare a diferendelor nu este de a reimpune sancţiuni, ci de a rezolva problemele legate de punerea în aplicare a acordului în cadrul comisiei mixte”, care este instanţa de arbitraj, a insistat Borrell, estimând că acest acord este “imposibil” de înlocuit.

În baza acordului semnat în 2105 la Viena, Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor. În 2018, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea unilaterală a SUA din acest acord şi a restabilit sancţiuni economice dure împotriva Iranului. Germania, Franţa şi Marea Britanie declară că sunt în continuare parte a acordului, însă Teheranul acuză cele trei ţări europene de lipsă de acţiune.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.