Statele din UE trebuie să recunoască legal schimbarea de sex la nivelul întregului bloc comunitar

Publicat:

Statele din UE trebuie să recunoască legal schimbarea de sex la nivelul întregului bloc comunitar

Instanța i-a luat apărarea lui Arian Mirzarafie-Ahi – un transexual care și-a dat în judecată țara de baștină, România, pentru că refuză să accepte schimbările de gen pe care el și le-a făcut în Marea Britanie

Citeşte şi: Ceremoniile pentru marcarea unui an de la sângerosul atac al Hamas au început în Israel – Stiripesurse.md

Principala instanță a Uniunii Europene a hotărât că o serie de state membre trebuie să recunoască legal schimbările intervenite în identitatea de gen și care au fost făcute în alte țări din UE – un caz cu largi implicații pentru persoanele transexuale din Europa, scrie THE WASHINGTON POST, potrivit stiripesurse.ro.


Curtea de Justiție a Uniunii Europene i-a luat apărarea lui Arian Mirzarafie-Ahi, un bărbat transexual care și-a dat țara sa de baștină, România, în judecată pentru că a refuzat să îi accepte schimbările de nume și de identitate pe care le-a făcut în Marea Britanie, pe vremea când țara mai era încă membră a UE.

Statele din UE trebuie să recunoască legal schimbarea de sex la nivelul întregului bloc comunitar

Instanța a constatat că, refuzând să îi modifice actele de identitate românești, România i-a încălcat dreptul la cetățenie și la liberă circulație.

“Genul și numele mic reprezintă un element fundamental al identității personale”, se arată în declarația de presă a instanței care însoțește verdictul. “Deosebirile de identitate, rezultate în urma refuzului de a recunoaște schimbarea, îngreunează capacitatea unei persoane de a-și dovedi identitatea (a ei sau a lui) în viața de zi cu zi, precum și grave inconveniente de ordin profesional, administrativ și privat”.

Mirzarafie-Ahi a declarat pentru The Washington Post că verdictul este într-adevăr oarecum uimitor. Persoana, în vârstă de 32 de ani, care locuiește la Cambridge, în Anglia, și care lucrează ca îndrumător științific, speră să se poată întoarce în România cu noile acte de identitate.

Statele din UE trebuie să recunoască legal schimbarea de sex la nivelul întregului bloc comunitar

Avocații săi speră ca verdicul să le ușureze și altor transexuali condițiile de liberă circulație, de muncă sau de studii în statele membre ale UE. Accept, o organizație de apărare a drepturilor LGBTQ din România, care a ajutat la instrumentarea cazului, a declarat că zeci de mii de oameni se află în situații similare. Unele țări – precum Belgia, Irlanda și Spania – le permit oamenilor să facă o declarație pe propria răspundere. Alte țări – precum Cipru, Letonia și Slovacia – cer sterilizarea sau o intervenție chirurgicală. În același timp, Bulgaria și Ungaria nu permit modificări legale

Pe teritoriul UE, ușurința de a obține un certificat legat de recunoaștere sexului variază mult de la țară la țară. Unele țări – precum Belgia, Irlanda și Spania – le permit oamenilor să facă o declarație pe propria răspundere. Alte țări – precum Cipru, Letonia și Slovacia – cer o intervenție chirurgicală. În același timp, Bulgaria și Ungaria nu permit niciun fel de modificări legale în identitatea de sex.

În România – țară conservatoare din punct de vedere social – procesul este relativ dificil. În 2021, Curtea Euopeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a considerat că România a încălcat drepturile la o viață privată ale unui cuplu de transexuali, întrucât un judecător le-a refuzat celor doi acest drept pe motiv că ei nu au oferit dovezi care să probeze că au fost supuși unei intervenții chirurgicale.

Statele din UE trebuie să recunoască legal schimbarea de sex la nivelul întregului bloc comunitar

În anul 2008, Mirzarafie-Ahi a plecat cu părinții săi în Regatul Unit, în 2008, devenind cetățean britanic în  2016 – anul referendumului pentru Brexit – iar, patru ani mai târziu, când Marea Britanie era pe cale să iasă din UE, el a primit un certificat de recunoaștere a genului.

Dar România i-a respins cererea de modificare a pașaportului românesc, ceea ce, potrivit declarațiilor sale, i-a restricționat practic capacitatea de a mai călători. Libera circulație este unul dintre pilonii-cheie ai UE, cetățenilor permițându-li-se să trăiască și să muncească oriunde în cadrul organizației.

Mirzarafie-Ahi a amintit un incident din 2018, când el a venit în România, iar autoritățile de la frontieră l-au interogat, din cauză că arăta diferit față de fotografia din pașaportul românesc.

Statele din UE trebuie să recunoască legal schimbarea de sex la nivelul întregului bloc comunitar

El a descris conversația ca fiind una de intimidare și neplăcută, cu întrebări legate de felul intervenției chirurgicale făcute, precum și de organele sale genitale. “Oricum, a început printr-o curiozitate nelalocul ei, dar ajunsese complet indiscretă și jignitoare. Nu doream decât ca toată această discuție să se termine odată”, a spus el.

Lui Mirzarafie-Ahi i s-a refuzat totodată și eliberarea unui nou certificat de naștere și unui nou card de identitate, de care românii au nevoie în activitatea lor de zi cu zi, atunci când folosesc transportul public, se duc la bancă sau își preiau corespondența.

Instanța a constatat că stabilirea identității sexului unei persoane e o problemă ce le revine autorităților naționale. Dar a subliniat că deciziile de ordin național trebuie să respecte legile UE, în special în privința “libertății acordate tuturor cetățenilor din UE de a circula și de a locui pe teritoriul statelor membre”.

Statele din UE trebuie să recunoască legal schimbarea de sex la nivelul întregului bloc comunitar

Instanța a mai adăugat că faptul că Marea Britanie nu mai face parte din UE nu afectează punerea în aplicare a legilor blocului comunitar.

„Este o problemă de competență, adică, dispune UE de puterea de a avea vreun cuvânt de spus în privința acestor lucruri?”, s-a întrebat Catherine Barnard, expertă în legislație UE de la Universitatea Cambridge. „Este la fel ca în orice stat. Dar e o problemă de stat? Sau e una federală? În orice problemă care intervine în calea liberei circulații, atunci puterea îi aparține Uniunii Europene”.

Ea a mai spus că, în acest gen de cazuri, libera circulație de devenit un fel de „cal troian” care să forțeze schimbarea.

Statele din UE trebuie să recunoască legal schimbarea de sex la nivelul întregului bloc comunitar

„Desigur, pentru liberali, este un lucru bun să se folosească instanțele pentru a sili România să devină mai progresistă, dar dacă ești mai conservator sau te arăți mai ostil față de UE, poți să spui: ‚Cum îndrăznește UE să se amestece în niște lucruri care ne contrazic convingerile?’”, a spus ea.

Rodrigo Ballester, de la Colegiul Matei Corvin, o organizație din Budapesta în relații cu guvernul ungar, a dat pe contul său de pe X următoarea ripostă: „Este un nonsens legal absolut să faci ca delirul legat de gen să devină obligatoriu”.

Respectarea hotărârilor Curții Europene de Justiție este obligatorie și vizează milioane de oameni din organizație. Dar punerea lor în aplicare poate fi dificilă.

Statele din UE trebuie să recunoască legal schimbarea de sex la nivelul întregului bloc comunitar

în 2018, instanța a pronunțat un verdict în favoarea lui Adrian Coman, un bărbat gay din România, care lupta pentru dreptul de a-și aduce soțul american, Clai Hamilton să locuiască cu el, în România. Cuplul se căsătorise la Bruxelles, unde căsătoriile între persoane de același sex sunt permise și unde Coman lucra în calitate de oficial UE. Dar autoritățile din România, unde căsătoriile între persoane de același sex sunt interzise, nu le-au recunoscut căsătoria.

Instanța a recunoscut că, în UE, soții au drept de rezidență, iar cuvântul ‚soț’ e ambiguu ca gen. Cazul Coman a fost folosit în instanță de cuplurile de același sex căsătorite pentru a-și câștiga dreptul de rezidență, inclusiv în Bulgaria. Dar România încă mai trebuie să îi acorde lui Hamilton dreptul de rezidență.

Dreptul de rezidență ar putea surveni după verdicul de vineri. Iar dacă se va întâmpla asta, „persoanele transexuale și hermafrodite în situații similare din alte state UE vor putea să se poată folosi de verdictul de vineri în propriile cazuri”, afirmă Marie- Hélene Ludwig, expert în litigii strategice la ILGA – Europe, un grup care militează pentru drepturile LGBTQ.

Mirzarafie-Ahi a declarat că se așteaptă să poată folosi în România noile sale acte de identitate și „să intru fără să fiu întrebat: ‚Sunteți turist? Cât aveți de gând să stați? Cu cine vă întâlniți?’. „Vreau să spun: ‚Sunt de aici. M-am născut aici’, afirmă el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Marfă de proveniență dubioasă în centrele comerciale din Moldova

Marfă de proveniență dubioasă în centrele comerciale din Moldova Marfă fără acte de proveniență legală, în valoare de circa un milion de lei a fost...

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului României. Elena Lasconi: „Haideți cu semnătura!”

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului României. Elena Lasconi: „Haideți cu semnătura!” Președintele USR, Elena Lasconi, a anunțat marți că formațiunea sa va depune o moțiune...

„Lumea rusă aduce doar distrugere”. Un moldovean din Ucraina face apel pentru integrarea europeană la referendum

„Lumea rusă aduce doar distrugere”. Un moldovean din Ucraina face apel pentru integrarea europeană la referendum Un cetățean moldovean stabilit în Ucraina, Alexandru, a postat...

Militarii moldoveni și-au început misiunea în Bosnia și Herțegovina

Militarii moldoveni și-au început misiunea în Bosnia și Herțegovina Militarii din primul contingent al Armatei Naționale, detașați săptămâna trecută, în operația Uniunii Europene EUFOR ALTHEA...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.