X

Statele donatoare promit asistenţă umanitară de peste 2 miliarde de dolari în Yemen (ONU)

Statele donatoare s-au angajat să acorde asistenţă umanitară de peste 2 miliarde de dolari pentru milioane de locuitori înfometaţi, bolnavi şi refugiaţi ai Yemenului, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite, la finalul conferinţei de strângere de fonduri, desfăşurată marţi Geneva, transmite dpa, potrivit agerpres.

Potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ‘Yemenul trece prin cea mai gravă criză umanitară din lume’, după trei ani de conflict 22,2 milioane de locuitori din totalul de 27 de milioane având nevoie de ajutor umanitar.

Citește și : Donald Trump va trimite armata americană la graniţa cu Mexicul

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit, trei dintre principalii actori militari în războiul împotriva rebelilor şiiţi houthi, au promis să acorde în total 1,25 miliarde de dolari.

Marea Britanie a anunţat o contribuţie de aproape 240 milioane de dolari, iar Uniunea Europeană s-a angajat să doneze aproape 133 milioane de dolari.

Antonio Guterres s-a declarat optimist că, până la finalul anului, fondurile vor fi suplimentate pentru a atinge necesarul de 3 miliarde de dolari anunţat de Naţiunile Unite.

În Yemen, un stat sărac şi înainte de izbucnirea conflictului, aproape 18 milioane de oameni nu au asigurate în prezent resurse sigure de hrană, iar 8 milioane sunt ameninţaţi de foamete. Aproape jumătate din copiii de vârstă preşcolară suferă de malnutriţie cronică, ce le afectează dezvoltarea fizică şi mintală.

Mai mulţi participanţi la conferinţa de la Geneva au cerut tuturor părţilor implicate în conflict să se abţină de la blocarea ajutoarelor, cu referire la embargoul asupra portului Aden şi la restricţiile de acces impuse de saudiţi în aproape toate districtele din Yemen.

‘Pentru a salva vieţi pe teren, toate părţile din conflict trebuie să garanteze un acces umanitar sigur, neîngrădit şi continuu spre toate comunităţile afectate din Yemen’, a subliniat comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.

În aprilie anul trecut, statele donatoare au promis 1,1 miliarde de dolari, o sumă suplimentată ulterior până la 1,7 miliarde pe parcursul lui 2018.

Citește și : Siria : SUA au început să construiască două baze în regiunea Manbij (agenţia de presă oficială turcă)

Tags: Antonio Guterresasistenta umanitaracriză umanitarăgenevaOrganizaţia Naţiunilor UniteYemen
Categorii: Sinteze