Statele membre UE au convenit să aloce 4,2 miliarde euro pentru ajutorul pentru Ucraina

Publicat:

Statele membre UE au convenit să aloce 4,2 miliarde euro pentru ajutorul pentru Ucraina

Ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi, COREPER) au convenit miercuri alocarea a 4,2 miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, ţară invadată de Rusia în februarie 2022, informează DPA.

Decizia a fost anunţată pe platforma X de guvernul Ungariei, ţară care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Banii vor fi îndreptaţi spre scopuri civile, precum reconstruirea infrastructurii, şi provin dintr-un program UE de sprijin multianual propus iniţial de Comisia Europeană, care a recomandat alocarea fondurilor cu puţin timp înaintea deciziei COREPER.

Întrucât decizia a fost luată la nivel diplomatic, în principiu încă este nevoie de aprobarea la nivel politic din partea miniştrilor.

Programul UE de sprijin prevede un ajutor financiar de 50 de miliarde euro eşalonat pe patru ani. Aproximativ 33 de miliarde de euro din acest program vor fi credite, iar restul vor fi granturi, fonduri ce nu trebuie să fie rambursate.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

În afară de reconstrucţia infrastructurii (linii de înaltă tensiune, şosele, poduri), banii vor contribui şi la menţinerea plăţii salariilor şi pensiilor, la funcţionarea spitalelor şi şcolilor şi la cazarea persoanelor strămutate din cauza războiului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Céline Dion se află la Paris, cu trei zile înainte...

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 25 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7599 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5856 Coroana...

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce Natalia Munteanu, portarul echipei naționale de fotbal feminin a Republicii...

Hackeri ucraineni au perturbat serviciile bancare online, telefonia mobilă şi internetul din Rusia

Hackeri ucraineni au perturbat serviciile bancare online, telefonia mobilă şi internetul din Rusia Informaticieni experţi din serviciile de informaţii militare ucrainene au perturbat marţi sistemele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.