Statele UE au aprobat eliminarea graduală până în 2035 a mașinilor emițătoare de dioxid de carbon

Publicat:

Statele UE au aprobat marți definitiv o lege istorică prin care se va interzice din 2035 vânzarea mașinilor emițătoare de dioxid de carbon (CO2), după ce Germania a obținut o derogarea pentru mașinile care funcționează cu combustibil sintetic, scrie REUTERS, potrivit RADOR.

Aprobarea dată de miniștrii energiei din UE înseamnă că de acum poate intra în vigoare principala politică climatică a UE privind mașinile – după săptămâni de întârziere din cauza opoziției de ultim moment a Germaniei.


Citeşte şi: Preşedinta BCE a fost uşor rănită într-un accident rutier – Black News

Legea UE impune ca toate mașinile noi vândute începând cu 2035 să aibă zero emisii de CO2, iar din 2030 să aibă cu 55% mai puține emisii de CO2 comparativ cu 2021. Obiectivele sunt menite să antreneze decarbonizarea rapidă a flotelor de mașini noi din Europa.

Totuși, Comisia Europeană s-a angajat să creeze o cale legală pentru ca mașinile noi care funcționează doar cu combustibili fosili să poată fi vândute și după 2035, după ce Germania a solicitat această derogare de la interdicție.

Așteptarea era ca strategia UE să facă imposibilă vânzarea mașinilor cu motor cu combustie în UE după 2035. Dar excepția obținută de Germania le oferă un potențial colac de salvare mașinilor tradiționale – deși combustibilii sintetici nu se produc încă la scară largă.

Combustibilii sintetici [numiți și „e-combustibili” – n.trad.] sunt produși din emisii de CO2 captate ori din hidrogen obținut cu energie produsă fără emisii de CO2. Ei sunt considerați neutri ca aport de emisii de CO2, întrucât emisiile de CO2 rezultate din arderea lor sunt compensate de dioxidul extras din atmosferă pentru producția lor.

Polonia a votat marți împotriva legii. Italia, Bulgaria și România s-au abținut. Polonia a calificat legea drept nerealistă și a afirmat că riscă să scumpească mașinile, în vreme ce Italia voia ca și mașinile care funcționează cu bio-combustibili să fie exceptate de la interdicție.

În UE emisiile din transporturi reprezintă aproape un sfert din total.

Porsche și Ferrari susțin combustibilii sintetici, fiindcă astfel evită să-și îngreuneze mașinile cu baterii.

Alți producători, precum Volkswagen, Mercedes-Benz și Ford, mizează pentru decarbonizare pe mașini electrice cu baterii, iar unele firme le-au cerut statelor UE să nu renunțe la interdicția din 2035.

Citeşte şi: China, Japonia și războiul din Ucraina – Black News

Miniștrii energiei din UE au mai convenit marți să mențină încă 12 luni obiectivul voluntar de reducere a consumului de gaze cu 15%, pregătindu-se astfel pentru încă o iarnă cu livrări insuficiente din Rusia.

Unii funcționari ai UE se așteptau ca miniștrii să abordeze o dispută privind includerea energiei nucleare printre sursele regenerabile vizate de UE – chestiune care a dezbinat statele membre și amenință să întârzie principala strategie UE privind energia din surse regenerabile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Postul Vamal Giurgiulești va fi reabilitat. Se anunță studiul de fezabilitate

Postul Vamal Giurgiulești va fi reabilitat. Se anunță studiul de fezabilitate Serviciul Vamal al Republicii Moldova intenționează să atribuie un contract pentru servicii de elaborare...

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu...

METEO// Vreme stabilă și fără schimbări majore

METEO// Vreme stabilă și fără schimbări majore Pentru ziua de astăzi, vremea în mare măsură nu reprezintă schimbări majore, anunță meteorologii. Precipitații nu se prevăd. Vântul...

Biden acordă vineri un interviu de mare risc

Biden acordă vineri un interviu de mare risc Dacă reuşeşte, nu va fi salvat, dar dacă ratează, candidatura lui pentru al doilea mandat va atârna...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.