Statele UE au nevoie de 10 ori mai multe echipamente pentru a face față coronavirusului

Publicat:

Statele Uniunii Europene au nevoie de 10 ori mai multe echipamente de protecție personală și de alte dispozitive medicale, cum ar fi ventilatoarele, pentru a face față coronavirusului, decât le pot oferi lanțurile de aprovizionare tradiționale, arătat un document intern al UE văzut de Reuters, scrie mediafax.

Blocul comunitar încearcă de câteva săptămâni să achiziționeze echipamente importante, cum ar fi măștile de față, ventilatoarele pentru pacienții cu probleme de respirație severe și alte produse medicale.


Citește și : ONU îndeamnă la eliberarea urgenţă a deţinuţilor, în contextul pandemiei de COVID-19

În ciuda eforturilor, „disponibilitatea și furnizarea echipamentelor de protecție personală și a altor dispozitive medicale, în special ventilatoare, în toată Europa, rămân îngrijorătoare”, a spus Comisia Europeană în documentul datat 25 martie.

„Estimările interne ale Comisiei arată că lanțul tradițional de aprovizionare va putea asigura numai circa 10% din cerere ”, spune documentul.

Lipsa echipamentelor medicale expune lucrătorii medicali la riscuri mai mari de contagiune, ceea ce pune în pericol și pacienții.

În Italia și Spania, cele două țări ale UE cele mai afectate până acum de epidemie, peste 5.000 de cadre medicale au fost infectate, potrivit cifrelor oficiale lansate marți.

Lucrătorii din sistemul medical care s-au îmbolnăvit reprezintă aproape 9% din totalul cazurilor înregistrate în Italia și mai mult de 13% în Spania.

Documentul Comisiei spune că majoritatea statelor UE au atât stocuri limitate, cât și capacitate limitată de a extinde producția de echipament medical, putând avea probleme dacă echipamentele nu sunt importate rapid.

Marți, Comisia a anunțat că este pe cale să încheie acorduri cu furnizorii de măști de față, ochelari de protecție, salopete și alte echipamente, la aproape o lună după ce a lansat un proces de achiziții în numele a 25 din cele 27 de state ale UE.

Ofertele au fost evaluate și echipamentul ar trebui să fie disponibil la două săptămâni după ce guvernele UE semnează contracte cu ofertanții, se arată într-un comunicat.

Executivul UE a lansat săptămâna trecută proceduri de achiziții pentru ventilatoare și kituri de testare, iar documentul a spus că se așteaptă oferte până la sfârșitul lunii martie. Este, de asemenea, încurajată tipărirea 3D și conversia liniilor de producție ale fabricilor la nivel local.

Citește și : Guterres: Pandemia de covid-19 ‘ameninţă întreaga omenire’

Situația este agravată de restricțiile impuse de unele state UE la exportul de echipament medical în alte state UE.

În încercarea de a limita răspândirea virusului, granițele au fost închise sau sunt supuse unor verificări îndelungate la multe frontiere interne, unde mărfurile treceau liber înainte de criză, ceea ce provoacă întârzieri în furnizarea de bunuri, inclusiv echipament medical și medicamente.

„Timpii de așteptare înregistrați recent la anumite frontiere interne ale UE au depășit 24 de ore, chiar și pentru livrări medicale”, spune documentul UE.

Restricțiile comerciale împiedică, de asemenea, aprovizionarea cu echipament medical. Franța și Germania și-au ridicat restricțiile comerciale, dar comisia evaluează încă impactul, după ce au fost raportate întârzieri în Spania și Grecia, spun oficialii europeni.

Bruxelles-ul discută subiectul restricțiilor comerciale și cu Polonia, Republica Cehă, Bulgaria și România.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.