Statele Unite ale Americii nu vor mai aproviziona cu arme YPG

Publicat:

Statele Unite ale Americii vor înceta aprovizionarea cu arme a miliţiei kurde YPG, potrivit ministrului de Externe din Turcia, Mevlut Cavusoglu, care a spus că preşedintele american Donald Trump a făcut această promisiune în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, informează news.ro .

YPG este principala formaţine kurdă din cadrul Forţelor Democratice Siriene, o alianţă a miliţiilor arabe şi kurde care luptă din luna iunie împotriva grupării Statul Islamic în Raqqa.


Casa Albă a transmis că face „ajustări” pentru a sprijini partenerii din Siria, fără să menţioneze, însă, denumirea YPG.

Turcia se plânge de multă vreme pe tema sprijinului american pentru acest grup.

Washington a considerat YPG drept un partener-cheie în lupta împotriva aşa-numitului Stat Islamic. Însă, Ankara îi cataloghează pe luptătorii care aparţin acestui grup drept terorişti.

Potrivit Turciei, YPG este o extensie a Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup împotriva căruia luptă de mai multe decenii în sud-estul ţării.

Citește și : Franța : Benjamin Griveaux a fost promovat în funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului

Totuşi, SUA consideră că YPG este un grup distinct faţă de PKK. În mai, Washington a anunţat că va aproviziona cu arme luptătorii kurzi din Forţele Democratice Siriene (SDF) – o alianţă multietnică şi multireligioasă formată din luptători kurzi, miliţii arabe şi asiriene, care au lansat în noiembrie ofensiva de recapturare a capitalei de-facto a ISIS, Rakka. Anterior, SUA înarmase doar luptătorii arabi ai SDF.

„Preşedintele Trump şi-a informat generalii într-un mod foarte deschis că YPG nu va mai primi arme”, a declarat Mevlut Cavusoglu, potrivit Hurriyet Daily News.

Potrivit ministrului, Trump l-a asigurat de acest lucru pe Erdogan, după ce preşedintele turc şi-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la continuara aprovizionării YPG cu arme şi vehicule blindate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.