Statele Unite intenţionează să nominalizeze ‘rapid’ un candidat pentru funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale

Publicat:

Statele Unite intenţionează să nominalizeze “rapid” un candidat pentru funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale (BM), care să fie dedicat misiunii instituţiei de reducere a sărăciei, precum şi reformelor pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi a altor provocări globale, a afirmat joi secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, transmite Reuters, potrivit agerpres.

La o conferinţă de presă înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20, de la Bengaluru, sudul Indiei, Yellen nu a dorit să precizeze numele persoanei care ar putea fi nominalizată ţi nici dacă acel candidat va fi o femeie.


Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Comitetul Executiv al Băncii Mondiale, care intenţionează să demareze joi deschiderea nominalizărilor pentru conducerea băncii multilaterale de dezvoltare, a precizat că “va încuraja puternic nominalizarea candidaţilor femei”.

Comitetul Executiv ar urma să aleagă un nou candidat până la începutul lunii mai, după demisia surprinzătoare a directorului general David Malpass, anunţată săptămâna trecută. Malpass, numit de fostul preşedinte Donald Trump, va părăsi conducerea băncii multilaterale de dezvoltare, care acordă finanţare de miliarde de dolari pe an economiilor în curs de dezvoltare, cu aproape un an înainte de încheierea mandatului de cinci ani. El nu a precizat motivele deciziei, spunând într-un comunicat că “după ce s-a gândit serios a decis să exploreze noi provocări”.

Unul dintre candidaţii surpriză pentru conducerea băncii este americano-indianul Ajay Banga, care s-a pensionat în decembrie 2021 după 12 ani în fruntea Mastercard şi este copreşedinte al Parteneriatului pentru America Centrală, unde colaborează strâns cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, pentru a mobiliza resurse publice şi private către regiune.

Printre candidaţi se află şi Samantha Power, şefa Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, şi Rajiv Shah, fost administrator USAID în timpul preşedintelui Obama, care conduce acum grupul filantropic Rockefeller Foundation.

De la înfiinţarea Băncii Mondiale, la finalului celui de Al Doilea Război Mondial, în mod tradiţional Statele Unite au ales liderul instituţiei, în timp ce Europa alege directorul general al FMI.

Analiştii apreciază că demisia lui David Malpass ar urma să urgenteze planurile de reformă promovate de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care sunt destinate să facă din Banca Mondială o instituţie mai eficientă în a ajuta ţările sărace să combată schimbările climatice.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

 

Acţionarii şi economiştii sunt de părere că Banca Mondială ar putea oferi mai multă finanţare pentru combaterea schimbărilor climatice prin extinderea bilanţului său şi asumarea unor riscuri mai mari. Însă, ţările în curs de dezvoltare au tras un semnal de alarmă faţă de aceste planuri care, în opinia lor, ar pune în pericol ratingul de tip “AAA” atribuit Băncii Mondiale şi deci ar duce la o majorare a costurilor de finanţare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De astăzi, intră în vigoare noile formulare aferente asigurării obligatorii RCA

De astăzi, intră în vigoare noile formulare aferente asigurării obligatorii RCA Începând de astăzi, 28 iulie, sunt puse în aplicare formulare noi care vizează asigurarea...

Ministrul francez de interne nu exclude o implicare străină în sabotajul asupra căilor ferate înainte de JO 2024

Ministrul francez de interne nu exclude o implicare străină în sabotajul asupra căilor ferate înainte de JO 2024 Ministrul de interne al Franţei a declarat...

Dispozitive medicale costisitoare, tăinuite de controlul vamal, depistate la vama Leușeni

Dispozitive medicale costisitoare, tăinuite de controlul vamal, depistate la vama Leușeni Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce au supus controlului...

În ultimul an, în R.Moldova au fost înregistrate peste 2800 cazuri de hepatite virale

În ultimul an, în R.Moldova au fost înregistrate peste 2800 cazuri de hepatite virale În anul 2023 în țara noastră au fost înregistrate 2.807 cazuri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.