Statele Unite marchează 100 de ani de la armistiţiul ce a încheiat Primul Război Mondial

Publicat:

Americanii marchează duminică aniversarea a 100 de ani de la armistiţiul ce a încheiat Primul Război Mondial cu celebrări variind de la spectacole de lumini cu trupe de dans high-tech până la adunări sumbre în onoarea veteranilor militari ai ţării, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Mai mult de 100.000 de americani au murit în Primul Război Mondial, după ce Statele Unite au declarat război Germaniei la 6 aprilie 1917, conducând naţiunea într-un conflict global. Deşi Statele Unite au intrat în război în etapa ulterioară, mulţi americani nu au fost de acord cu decizia de a se alătura aliaţilor Marea Britanie, Franţa şi Rusia, unii considerând-o drept o luptă nesfârşită între vechii rivali europeni.


Citește și : CENTENARUL ARMISTIŢIULUI – Peste 70 de lideri politici din întreaga lume se reunesc la Paris

Conflictul a izbucnit în 1914 după ce un adolescent sârb bosniac l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, moştenitorul
tronului austro-ungar, şi pe soţia sa la Sarajevo. Aceasta a fost scânteia ce a declanşat un război care va rescrie ordinea mondială, va însemna sfârşitul unor imperii şi va lua vieţile a peste nouă milioane de soldaţi.

Lecţiile învăţate din Primul Război Mondial sunt mai relevante ca niciodată astăzi, a declarat dr. Matthew Naylor, preşedinte şi CEO al Muzeului şi Memorialului Naţional al Primului Război Mondial din Kansas City, Missouri.

“Într-o lume a globalizării crescute, a radicalizării şi a tensiunilor naţionale, este clar că lecţiile Marelui Război rămân până în ziua de azi”, a declarat Naylor într-un comunicat.

“Lumea de astăzi este mai mult ca lumea din 1914 decât a fost în ultimii 104 ani. În timp ce marcăm 100 de ani de la
Armistiţiu, este esenţial să nu mergem cu ochii închişi spre catastrofă”, a notat Naylor, care nu a elaborat.

Primul Război Mondial, cunoscut şi ca Marele Război, s-a încheiat când liderii mondiali au semnat la ora 11 în a 11-a zi a celei de-a 11-a luni un armistiţiu de a pune capăt unei perioade de patru ani de bătălii sângeroase. Americanii îşi onorează eroii de război, atât cei în viaţă cât şi cei morţi, în fiecare an pe 11 noiembrie, cu ceremonii pentru a marca Veterans Day, o sărbătoare legală la nivel federal.

Ceremonii comemorative vor avea loc pe întreg teritoriul Statelor Unite pentru a marca a 100-a aniversare a acordului de pace, cu depuneri de coroane la memoriale şi clopote ce vor bate şi răsuna în armonie.

La Washington, la National Cathedral va avea loc un serviciu inter-religios în memoria celor 4,7 milioane de americani
care au luptat în Primul Război Mondial şi pentru a onora efortul armatei americane de a apăra pacea şi libertatea.

Citește și : MB: Patru miniştri anti-Brexit sunt pe punctul de a demisiona din guvernul May

În timpul serviciului religios de la Catedrală la ora 11.00 (16.00 GMT), vor răsuna clopotele în ţară în cadrul a ceea ce organizatorii numesc “Bells of Peace”, semnificând spiritul tradiţiei, onoarei şi memoriei.

Unul dintre cele mai importante evenimente va avea loc la muzeul din Kansas City, unde o instalaţie luminoasă masivă va ilumina un memorial cu 5.000 de maci. Florile roşii precum focul reprezintă memoria după ce medicul canadian locotenent-colonelul John McCrae le-a văzut crescând într-un câmp ars de lupte la Waregem în Belgia şi a fost inspirat să scrie poezia “Pe câmpurile Flandrei”.

Instalaţia acoperind memorialul cu maci a iluminat monumentul nouă seri consecutiv de Ziua Veteranilor, în onoarea celor
nouă milioane de soldaţi din întreaga lume care au murit în timpul Primului Război Mondial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jurnaliştii germani sunt nemulţumiţi de restricţiile privind fotografierea la concertele susţinute de Adele

Jurnaliştii germani sunt nemulţumiţi de restricţiile privind fotografierea la concertele susţinute de Adele O asociaţie a jurnaliştilor germani şi-a exprimat vineri nemulţumirea cu privire la...

Programul UNTOLD pe zile. Lenny Kravitz şi Swedish House Mafia, pe scena principală

Programul UNTOLD pe zile. Lenny Kravitz şi Swedish House Mafia, pe scena principală Lenny Kravitz, Sam Smith, Irina Rimes, Steve Aoki, Timmy Trumpet, Dimitri Vegas...

Aerosmith se retrage din turnee din cauză că vocea lui Steve Tyler a fost afectată permanent

Aerosmith se retrage din turnee din cauză că vocea lui Steve Tyler a fost afectată permanent Aerosmith spune că vocea lui Steven Tyler a fost...

Zelenski: Rusia a folosit săptămâna trecută peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca Ucraina

Zelenski: Rusia a folosit săptămâna trecută peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca Ucraina Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Rusia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.