X

Statele Unite se aşteaptă ca Macedonia să adere la NATO peste 18 luni

Statele Unite se aşteaptă ca Macedonia să adere la NATO la jumătatea anului 2020, moment până la care acordul cu Grecia privind schimbarea numelui ar trebui să fie implementat pe deplin, în pofida eforturilor Rusiei de a submina acest proces, a declarat marţi Matthew Palmer, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru Afaceri europene şi eurasiatice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

‘Nu cred că există vreun motiv să nu credem că Macedonia ar putea deveni cel de-al 30-lea membru al NATO peste 18 luni’, a afirmat Matthew Palmer, într-un interviu acordat Reuters din capitala Bosniei, Sarajevo.

Citește și : Top 100 Forbes cele mai puternice femei din lume: Angela Merkel conduce pentru al optulea an consecutiv

‘Aceasta este o dată total realistă’, a spus el, salutând acordul încheiat în iunie între Grecia şi Macedonia ca fiind ‘cea mai importantă evoluţie’ în eforturile depuse de ţările din vestul Balcanilor de a consolida legăturile cu UE şi NATO.

El a precizat că NATO a invitat deja Macedonia să se alăture Alianţei şi că procesul ar putea evolua rapid după implementarea pe deplin a acordului privind modificarea numelui, care trebuie ratificat de parlamentele Macedoniei şi Greciei.

Cu toate acestea, Matthew Palmer şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ‘influenţa malignă’ a Rusiei atât în Macedonia cât şi în alte ţări din Balcanii de Vest – Bosnia, Serbia, Muntenegru, Albania şi Kosovo.

El a acuzat Rusia că încearcă să submineze guvernele şi instituţiile acestor ţări în efortul său de a opri progresul regiunii către integrarea în UE şi NATO. Moscova a respins aceste afirmaţii, acuzând la rândul său Occidentul de amestec în Balcanii de Vest.

Citește și : Matteo Salvini, acuzat de compromiterea unei operaţiuni a poliţiei din cauza unui mesaj pe Twitter

‘Nu este de datoria Rusiei să decidă ce poate sau nu să facă Macedonia în ceea ce priveşte asocierea cu instituţiile europene şi euro-atlantice’, a spus Palmer, referindu-se la criticile ruse la adresa guvernului macedonean.

‘Eforturile de a submina voinţa exprimată de poporul macedonean sunt destabilizatoare şi afectează pacea şi securitatea regională’, a adăugat el.

Tags: AlbaniabosniagreciaKosovoMacedoniaMatthew PalmermuntenegruNATOserbiaSUAUE
Categorii: Diaspora