Statele Unite şi China dau asigurări că vor să-şi consolideze încrederea strategică

Publicat:

Statele Unite şi China, aflate la cuţite, şi-au multiplicat avertismentele reciproce vineri, în cadrul unei reuniuni ministeriale, la Washington, însă au dat asigurări că vor să-şi consolideze cooperarea şi să evite un nou ”Război Rece”, relatează AFP, potrivit News.ro .


Miniştrii americani de Externe şi Apărării Mike Pompeo şi Jim Mattis s-au întâlnit cu omologii lor chinezi Yang Jiechi şi Wei Fenghe, în vederea pregătirii unei întâlniri între preşedinţii Donald Trump şi Xi Jinping, prevăzută în marja sumiitului G20, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie în Argentina.

Citește și : Coreea de Sud: Vicepremierul Kim Dong-yeon şi un consilier prezidenţial, destiuiţi de Moon Jae-in

Zâmbind, cei patru au dat asigurări, într-o conferinţă de presă comună, că au purtat un ”dialog constructiv şi amical” (Pompeo) şi că vor o ”coordonare şi cooperare” suplimentare (Yang).

”Trebuie să ne consolidăm încrederea strategică”, a pledat ministrul chinez al Apărării, după ce omologul său american a îndemnat la ”reducerea riscurilor unor calcule proaste” ce ar putea conduce la confruntări militare în Marea Chinei de Sud.

A fost aşadar vremea relaxării la această a doua întâlnire a ”dialogului diplomatic şi de securitate” lansat de Donald Trump şi Xi Jinping.

Cei doi şefi de stat au lansat negocieri tematice în cadrul summitului lor din aprilie 2017, la Mar-a-Lago, în Florida, la finalul căruia miliardarul republican, care se afla la putere de puţin timp, dădea asigurpri că vrea să ”construiască o prietenie” cu preşedintele chinez.

UŞĂ ”DESCHISĂ” NEGOCIERILOR

Însă tonul s-a schimbat radical de atunci. Preşedintele Statelor Unite a reluat accente ofensive din campania sa, angajând un război comercial cu China, dublat de un atac pe multe alte fronturi.

Într-un discurs demn, potrivit unor observatori, de un nou Război Rece, vicepreşedintele american Mike Pompeo a acuzat la începutul lui octombrie Beijingul de furt de tehnologii sensibile, de expansionism diplomatic şi militar, de atingeri masive aduse libertăţilor publice şi ale minorităţilor religioase şi chiar de amestec în alegeri, cu scopul de a se debarasa de locatarul Casei Albe.

La puţin timp după aceea, Mike Pence a fost primit glacial în capitala chineză, iar dialogul de vineri, prevăzut iniţial în octombrie, în China, a fost amânat.

În pofida organizării la Washington şi a vorbelor conciliante spuse în faţa camerelor de luat imagini, cele două ţări nu au încercat să-şi mascheze diferendele profunde cu privire la mai multe probleme cruciale.

Citește și : Cei trei candidaţi la succesiunea Angelei Merkel, pentru prima dată împreună pe aceeaşi scenă

Şeful diplomaţiei americane şi-a exprimat ”îngrijorarea” faţă de ”militarizarea” Mării Chinei de Sud şi a denunţat situaţia musulmanilor uiguri, încarceraţi în masă în Xinjiang, potrivit unor rapoarte internaţionale.

Statele Unite este necesar să-şi înceteze ”acţiunile care subminează suveranitatea chineză”, şi anume ”de a-şi trimite navele şi avioanele militare în apropiere de insule chineze” în Marea Chinei de Sud, i-a răspuns şeful diplomaţiei chineze Yang Jiechi. El a îndemnat totodată Washingtonul să pună capăt ”amestecurilor sale în afacerile interne ale Chinei” în domeniul drepturilor omului.

În privinţa Taiwanului, în pofida faptului că Statele Unite dau asigurări că-şi respectă politica tradiţională ce constă în a recunoaşte doar China Populară, schimburile între cele două tabere par impregnate de neîncredere.

Mike Pompeo şi Jim Mattis au îndemnat totodată Beijingul, suspectat că nu o face, să continue să aplice în mod scrupulos sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord, în contextul în care regimul nord-coreean reclamă o relaxare a sancţiunilor internaţionale, în schimbul unor avansări în ”denuclearizarea” sa.

În contextul în care avertismentele se multiplică cu privire la riscuri pe care războiul comercial le face să planeze asupra economiei mondiale, Donald Trump s-a arătat optimist, în ultimele zile, cu privire la posibilitatea unui acord pe acest front cu China, în timp ce Xi Jinping s-a angajat din nou să deschidă mai mult piaţa chineză importurilor.

La Washington, Yang Jiechi a deplâns faptul că acest conflict, ”în loc să favorizeze o soluţie”, riscă ”să dăuneze celor două părţi şi economiei mondiale”.

”Uşa negocierilor rămâne deschisă”, a dat el asigurări, cu toate acestea, amintind că cele două mari puteri au mai depăşit perioade dificile în trecut.

”Statele Unite nu vor un Război Rece sau o politică vizând să îngrădească China”, i-a răspuns Mike Pompeo, atent la rândul său să potolească jocul în plan retoric.

”Noi vrem, din contră, să ne asigurăm că China acţionează în mod responsabil şi drept, în serviciul securităţii şi prosperităţii ambelor noastre ţări”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.