X

Statele Unite sunt criticate pentru protecţia insuficientă a minorităţilor

Raportorul special al ONU pentru problemele minorităţilor Fernand de Varennes a susţinut luni că Statele Unite trebuie să îşi modifice cadrul legislativ naţional, pentru a garanta drepturile minorităţilor, transmite AFP, potrivit agerpres.

După o vizită de două săptămâni în SUA, de Varennes a conchis că măsurile luate de unele state americane pot submina democraţia.

Citeşte şi: Eșecul catastrofal al elitei distruge bazele economice ale Occidentului – Black News

“Una din principalele concluzii este că e nevoie de un ‘New Deal’ în Statele Unite”, deoarece acestea “fac notă discordantă printre democraţii prin legislaţia lor incompletă privind recunoaşterea drepturilor omului şi protecţia acestora”, a afirmat expertul Naţiunilor Unite într-o videoconferinţă de presă.

Oficialul a apreciat că SUA dispun de “o frescă incompletă de legi redactate prima dată acum peste 60 de ani şi care manifestă semne de epuizare”. Lacunele respective fac ca milioane de americani, în special membri ai minorităţilor, să fie victimele unei amplificări ale “inegalităţilor, discriminărilor şi chiar excluderii” şi ale unei creşteri rapide a numărului de “discursuri de ură şi crime motivate de ură”.

Chiar dacă expertul a salutat acţiunile guvernului de la Washington pentru combaterea discursurilor de ură la adresa americanilor de origine asiatică, el a subliniat că afro-americanii rămân “printre minorităţile cele mai marginalizate din ţară” şi sunt “de departe cei mai susceptibili a fi împiedicaţi să voteze la alegerile locale şi federale, încarceraţi şi ţinte ale discursurilor de ură în reţelele sociale”.

Citeşte şi: Un autocar plin cu oameni A LUAT FOC în Bulgaria (VIDEO)! Sunt cel puţin 45 de morţi! – Black News

El a menţionat şi “ceea ce poate fi descris ca un sabotaj al democraţiei”: numărul extraordinar de măsuri legislative în mai multe locuri din SUA care au ca efect îngreunarea exercitării dreptului la vot pentru anumite minorităţi. Delimitarea anumitor circumscripţii electorale, de exemplu în statul Texas, se face cu scopul de a dilua ponderea minorităţilor – practică numită de americani “gerrymandering”.

Raportul definitiv a lui de Varennes va fi prezentat în câteva luni. Autorul şi-a exprimat însă deja îngrijorarea faţă de persistenţa unor “niveluri diferite de cetăţenie”, referindu-se în special la locuitorii din Puerto Rico, care nu au drept de vot la alegerile prezidenţiale.

Tags: Fernand de VarennesmigrantiONUPuerto RicoSUAwashington
Categorii: Știrile zilei