X

Statele Unite sunt ‘încrezătoare’ că Suedia va fi în curând membră a NATO (ambasador american)

Statele Unite ale Americii sunt “încrezătoare” că Suedia va fi în curând membră a NATO, a declarat joi ambasadorul SUA în Ungaria, adăugând că a primit asigurări de la guvernul ungar că Budapesta nu va fi ultima care să ratifice aderarea ţării scandinave, relatează Reuters.

Relaţiile dintre Budapesta şi Washington au avut de suferit din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la Alianţa nord-atlantică, precum şi a relaţiilor calde ale premierului ungar Viktor Orban cu Moscova, în pofida războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Citeşte şi: Parohul Bisericii Sf. Dumitru aderă la Mitropolia Basarabiei

“Am primit asigurări repetate de la cele mai înalte niveluri ale acestui guvern că Ungaria nu va fi ultima care să ratifice aderarea Suediei la NATO”, a afirmat ambasadorul David Pressman.

Apartenenţa Suediei la NATO mai trebuie ratificată de Turcia şi Ungaria.

Budapesta se opune invaziei ruse în Ucraina, dar Viktor Orban cultivă de mai mulţi ani relaţii apropiate cu Moscova, în parte ca urmare a dependenţei energetice continue a Ungariei de Rusia, şi s-a abţinut să critice acţiunile lui Vladimir Putin.

În aprilie, SUA au impus sancţiuni unei bănci ruse cu sediul la Budapesta, Banca internaţională de investiţii (IIB), şi au cerut Ungariei să rupă relaţiile cu ceea ce au calificat drept “o platformă opacă aflată sub controlul Kremlinului”. Ungaria s-a retras din IIB câteva zile mai târziu.

Ambasadorul american, care a criticat poziţia guvernului ungar faţă de drepturile comunităţii LGBT şi mai recent întâlnirea dintre Orban şi Putin de la Beijing, a menţionat că SUA sunt preocupate de asemenea de proiectul de lege privind “apărarea suveranităţii” susţinut de partidul de guvernământ Fidesz.

Un deputat al Fidesz a indicat în septembrie că acest proiect – ce urma să fie prezentat în parlament marţi, dar a fost amânat – urmăreşte să combată influenţa externă şi s-ar putea aplica unor jurnaliştilor de stânga, organizaţii civile şi partide politice.

Citeşte şi: Delegația Republicii Moldova cere încetarea blocării activității observatorilor militari în Zona de Securitate – Stiripesurse.md

“În măsura în care această lege ar putea urmări să criminalizeze şi/sau să intimideze organizaţii independente de media şi ale societăţii civile, este un lucru foarte periculos şi sper că Ungaria nu alege să meargă pe această cale”, a declarat Pressman.

Tags: ambasadorDavid PressmanNATOStatele UniteSuediaUngaria
Categorii: ExterneȘtirile zilei