X

Statele Unite vând rachete antitanc în Kosovo

Statele Unite vând rachete antitanc în Kosovo

Statele Unite au anunțat viitoarea vânzare de rachete antitanc către Kosovo pentru a apăra “integritatea” teritoriului balcanic pe care Serbia încă refuză să-l recunoască la un sfert de secol după un război criminal. Washingtonul a acceptat cererea Pristinei de a cumpăra 246 de rachete Javelin, o armă furnizată de NATO Ucrainei pentru a distruge vehiculele blindate ale forțelor ruse, a anunțat Departamentul de Stat, scrie LE FIGARO, potrivit stiripesurse.ro.

Cu materialul aferent acestor rachete, valoarea vânzării se ridică la 75 de milioane de dolari, a informat el într-un comunicat de presă. Acest acord “va îmbunătăți capacitățile pe termen lung ale Kosovo de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a adăugat diplomația americană. În mod oficial, Congresul SUA poate încă bloca vânzarea, dar este puțin probabil că va face acest lucru.

Citeşte şi: Un medic controversat trage semnalul de alarmă: ‘Vaccinul anti-Covid creşte numărul de cancere!’ – Stiripesurse.md

Anunțul cu privire la această vânzare are loc într-un moment în care Kosovo a suspendat recent obligația pentru mașinile înmatriculate în Serbia care călătoresc pe teritoriul său de a ascunde simbolurile sârbești pe plăcuțele de înmatriculare, la scurt timp după o decizie reciprocă a Serbiei. Uniunea Europeană, care conduce dialogul dintre cei doi foști inamici, a salutat “un pas pozitiv”.

Statele Unite vând rachete antitanc în Kosovo

Relațiile dintre Kosovo și Serbia au traversat criză după criză de la războiul dintre forțele sârbe și rebelii separatişti albanezi, care s-a încheiat în 1999 cu intervenția NATO împotriva Belgradului. Kosovo, care are o minoritate sârbă de 120.000 de oameni dintr-o populație totală de 1,8 milioane, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, independenţă pe care Belgradul nu a acceptat-o ​​niciodată. În luna mai a anului trecut, relațiile s-au deteriorat și mai mult odată cu numirea unor primari albanezi în patru orașe din nordul Kosovo, cu majoritate sârbă, după ce electoratul sârb a boicotat alegerile locale.

Problema Kosovo rămâne obsesivă pentru unii sârbi, care consideră teritoriul drept leagănul lor național și religios. În ciuda sprijinului lor istoric pentru Pristina, Statele Unite sunt frustrate de ceea ce consideră a fi intransigența premierului kosovar Albin Kurti.

Tags: JavelinKosovorachete antitancserbiaSUA
Externe