X

Statele Uniunii Europene nu au ajuns la niciun acord în privinţa reformei politicii de azil (AFP)

Statele Uniunii Europene şi-au etalat joi încă o dată diviziunile în chestiunea reformei politicii europene de azil, la trei zile după apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru o armonizare europeană, relatează AFP, scrie Agerpres.

Miniştrii de interne din cele 28 de state membre au luat act de absenţa progreselor în ce priveşte repartizarea migranţilor şi înlocuirea actualului regulament Dublin, aflat de mai mulţi ani în centrul controverselor.

Citește și : Rusia acuză SUA că pregătesc opinia publică pentru a justifica reluarea testelor nucleare

”Niciun consens nu a fost încă obţinut”, a declarat ministrul român de interne, Carmen Dan, care a prezidat reuniunea de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), scrie AFP. ”Prin urmare, ne vom concentra asupra celorlalte dosare” care privesc vasta reformă a politicii de azil, a adăugat Carmen Dan.

Mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, precum şi Comisia Europeană, cer să se avanseze în alte subiecte aflate pe masa discuţiilor şi care au provocat mai puţine controverse, cum ar fi crearea unei ”veritabile agenţii europene pentru azil” sau consolidarea bazelor de date Eurodac, care cuprind datele individuale ale migranţilor amprentaţi.

Trebuie ”să adoptăm cât mai rapid posibil” textele asupra cărora statele membre au făcut progrese în discuţii, fără să mai aşteptăm un ipotetic acord asupra regulamentului Dublin, a insistat în dezbaterea cu omologii săi secretarul de stat francez Laurent Nunez.

Dar în acelaşi timp este ”o necesitate imperioasă să continuăm activităţile pentru reforma (regulamentului) Dublin”, întrucât sistemul european de azil ”cunoaşte disfuncţionalităţi importante care trebuie remediate”, a adăugat oficialul francez.

”Trebuie să adoptăm instrumentele care sunt pregătite”, a propus la rândul său ministrul german de interne, Horst Seehofer. ”Aceasta ar da cetăţenilor noştri sentimentul că suntem pregătiţi să trecem la acţiune” în chestiunea migraţiei, una din temele centrale ale alegerilor europene care se vor desfăşura în luna mai.

Este de altfel tema înscrisă printre punctele principale din articolul-platformă “Pentru o renaştere europeană”, publicat luni de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a cerut statelor UE să-şi armonizeze regulile de primire a solicitanţilor de azil.

Însă mai multe ţări, printre care se numără Italia, Polonia sau Ungaria, au reafirmat joi că nu vor accepta o abordare pe bucăţi a reformei politicii de azil. Altfel spus, fără un acord asupra unui nou regulament Dublin, nu va exista un acord asupra niciunui punct care priveşte politica de azil, au explicat reprezentanţii acestor ţări, conform relatării AFP.

Citește și : Guvernul britanic confirmă că al doilea vot privind acordul Brexit negociat cu UE va avea loc marţi

Aşa cum este el acum în vigoare, dar şi în noua formă propusă, în opinia Italiei acest regulament ”penalizează ţara de primă intrare, pentru că acesteia îi revine tratarea cererii de azil”.

La rândul lor, ţările Grupului de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia) resping reforma sistemului de azil dintr-un motiv opus celui avansat de Italia, şi anume pentru că nu sunt de acord cu măsurile de repartizare obligatorie a migranţilor între statele membre, care se regăsesc în propunerea de reformă.

Tags: azilCarmen Dancomisia europeanaDublinEmmanuel MacronfrantagermaniaJAI
Categorii: Diaspora