O statuie dedicată zeului hawaiian al războiului, Ku Kaili Moku, a fost vândută cu 6,3 milioane de euro

Publicat:

O statuie dedicată zeului hawaiian al războiului, Ku Kaili Moku, una dintre puţinele reprezentări artistice ale acestei zeităţi insulare, a fost vândută cu 6,3 milioane de euro la o licitaţie organizată de casa Christie’s marţi seară la Paris, în cadrul căreia au fost puse în vânzare mai multe opere de artă din colecţia Verite, al căror preţ cumulat final a fost de 16,7 milioane de euro, informează agerpres .

După o veritabilă “bătălie” la care au participat colecţionari prezenţi în sală şi persoane care au licitat prin telefon, statuia zeului hawaiian, realizată în stilul kona (1780-1820), lotul principal al licitaţiei, a fost adjudecată cu un preţ record pentru o operă de artă de acest tip din Oceania adusă în Franţa, au precizat, miercuri, organizatorii.


Şi alte opere puse în vânzare la această licitaţie, organizată în colaborare cu specialistul Alain de Monbrison, au depăşit cu mult estimările. O figurină care îl reprezintă pe strămoşul Uli din Noua Irlandă (insulă din Papua Noua Guinee), estimată între 200.000 şi 300.000 de euro, a fost cumpărată cu 2,9 milioane de dolari. O figurină în stilul Tiki, Tiki Akau/Katina din Insulele Marchize a fost vândută cu 847.500 de euro, în contextul în care preţul ei estimativ era cuprins în intervalul 150.000 – 200.000 de euro.

Citește și : Emmerson Mnangagwa a salutat ‘zorii unei democraţii’ în Zimbabwe

Un relicvar Kota-Ndassa din Gabon, realizat în lemn şi metal, estimat între 200.000 şi 300.000 de euro, a fost vândut cu 703.500 de euro.

Unul dintre cele mai frumoase obiecte scoase la vânzare marţi seară, o mască a “bocitorului kanak”, estimată între 60.000 şi 80.000 de euro, a fost achiziţionată cu preţul de 343.500 de euro.

Alcătuită cu mare discreţie începând din 1920 de Pierre Verite (decedat în 1993) şi continuată de fiul lui, Claude, colecţia Verite este una dintre cele mai importante colecţii din lume dedicate artei africane şi oceanice, potrivit experţilor, chiar dacă amploarea ei nu a fost niciodată stabilită cu exactitate.

Cele mai multe dintre operele de artă care au alcătuit colecţia Verite au fost vândute în 2006 la o licitaţie ce a rămas în istoria evenimentelor de profil, întrucât rezultatul cumulat al vânzărilor a depăşit 44 de milioane de euro, în condiţiile în care estimările specialiştilor indicau un preţ global cuprins între 12 milioane şi 17 milioane de euro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cultură România va dona Republicii Moldova 100.000 de cărți pentru biblioteci

Cultură România va dona Republicii Moldova 100.000 de cărți pentru biblioteci România va oferi Republicii Moldova o donație de 100.000 de volume de carte, a anunțat...

La Bălți va avea loc cursa de alergare Chișinău Marathon 2024

La Bălți tot va avea loc cursa de alergare Chișinău Marathon 2024 Primăria municipiului Bălți anunță despre organizarea cursei de alergare „Chișinău Marathon 2024, care...

Premierul Dorin Recean va susține un discurs în plenul Adunării Generale a ONU

Premierul Dorin Recean va susține un discurs în plenul Adunării Generale a ONU Prim-ministrul Dorin Recean, va susține astăzi de la ora 18, un discurs...

Cum ne pot pregăti de pensionare asigurările de viață și pensiile private

Cum ne pot pregăti de pensionare asigurările de viață și pensiile private Procesele demografice globale au schimbat esențial modul în care oamenii pot să se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.