O statuie emblematică de pe un pod parizian a fost îmbrăcată cu o vestă de salvare

Publicat:

O statuie emblematică de pe un pod parizian, parţial acoperită de apă în urma creşterii nivelului Senei, a fost îmbrăcată duminică cu o vestă de salvare, o operaţiune simbolică destinată sporirii gradului de conştientizare privind impactul schimbărilor climatice, relatează AFP.

Statuia, scufundată în apă până la nivelul coapselor, a fost îmbrăcată de doi alpinişti care au coborât în rapel sub privirile fotografului francez Yann Arthus-Bertrand a cărui fundaţie intitulată GoodPlanet a organizat această operaţiune iniţiată de o agenţie de comunicare.


”Get ready for global warming” (Pregătiţi-vă de încălzirea climatică) a fost mesajul scris pe bannerul afişat pe pod, deasupra statuii.

“Este un simbol frumos”, a spus Yann Arthus-Bertrand care s-a declarat îngrijorat de “pierderea fără precedent a biodiversităţii, o tendinţă ascendentă care distruge planeta”.

“COP21 nu va schimba lumea, fiecare om poate schimba lumea”, a declarat el pentru AFP făcând referire la cea de-a 21-a conferinţe ONU privind schimbările climatice (COP21) care a culminat în luna noiembrie 2015, la Paris, cu încheierea unui pact istoric contra încălzirii globale.

Statuia, amplasată pe un stâlp al podului Pont de l’Alma din Paris reprezintă un zuav, soldat al unui corp de infanterie creat în Algeria, care a luptat împotriva ruşilor în bătălia de la Alma, în 1854, în Războiul Crimeii.

Sculptura este renumită în Paris devenind de-a lungul anilor un indicator informal al inundaţiilor de pe fluviul Sena. Potrivit credinţei populare, creşterea nivelului apelor se remarcă atunci când statuia are ”picioarele scufundate”. În 1910, în timpul inundaţiilor istorice, soldatul din piatră a fost scufundat în apă până la umeri.

Apele Senei, care au inundat în ianuarie cheiurile din mai multe cartiere din Paris şi au perturbat transportul fluvial, au crescut din nou sâmbătă, însă specialiştii se aşteaptă la o scădere a nivelului acestora începând de luni, potrivit Vigicrues, un organism însărcinat cu monitorizarea cursurilor de apă din Franţa. Măsurătorile realizate la Podul Austerlitz, aflat în partea estică a capitalei franceze, indicau o adâncime de 5,45 metri sâmbătă dimineaţă. Nivelul fluviului a înregistrat un vârf de 5,85 de metri, cu patru metri peste media considerată normală, dar mai scăzut faţă de cel înregistrat în timpul inundaţiilor din iunie 2016 (6,10 metri) şi foarte departe de recordul absolut de 8,62 metri, măsurat în 1910.

Apele Senei au inundat la sfârşitul lunii ianuarie cheiurile din mai multe cartiere ale capitalei Franţei şi au perturbat transporturile fluviale: circulaţia barjelor a fost interzisă pe Sena şi o linie de tren care traversează Parisul va rămâne închisă cel puţin până la data de 10 februarie.

Duminică, Sena s-a aflat în continuare sub nivel de alertă portocalie.

Potrivit unui nou studiu ştiinţific european publicat la sfârşitul lunii ianuarie, încălzirea globală va spori în mod semnificativ inundaţiile de pe continent, aerul mai cald conţinând un nivel mai mare de umiditate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.