O statuie irakiană, distrusă de SI, a fost reprodusă şi inaugurată în Piaţa Trafalgar din Londra

Publicat:

O statuie irakiană, distrusă de gruparea jihadistă Stat Islamic, a fost reprodusă şi inaugurată miercuri în Piaţa Trafalgar din Londra, într-o iniţiativă care celebrează cultura irakiană, potrivit AFP, potrivit news.ro .

Această statuie a unui Lammasu, taur cu aripi şi faţă umană, a fost realizată de un artist american de origine irakiană, Michael Rakowitz, din 10.500 de cutii de conserve de sirop. Ea măsoară 4,5 metri înălţime şi cântăreşte şase tone. A fost numită “The invisible enemy should not exist” (“Duşmanul invizibil nu ar trebui să existe”).


Citește și : Spania : Poliţia a arestat doi agenţi de poliţie catalani aflați cu Carles Puigdemont în momentul arestării lui

Este vorba despre o replică a unei statui ridicate în anul 700 înainte de Hristos, la porţile oraşului Ninive, în Mesopotamia. Statuia a fost distrusă de gruparea Stat Islamic în 2015 în situl arheologic Nimroud.

“Pentru mine, această statuie reprezintă multe lucruri”, a spus Michael Rakowitz pentru AFP. “Evocă la fel de bine dezumanizarea poporului irakian cât şi pierderile pe care le-a suferit”.

Realizarea se înscrie într-un proiect care vizează reproducerea a 7.000 de obiecte şi opere de artă furate din muzeele irakiene sau distruse de când a început războiul din Irak, în 2003.

Alegerea cutiilor de conserve de sirop a fost făcută pentru a reprezenta o industrie care a fost înfloritoare în Irak, înainte de prăbuşirea ei din cauza războiului.

Ridicarea acestei statui la Londra constituie “un act de rezistenţă” împotriva extremismului islamist, a afirmat primarul capitalei, Sadiq Khan. “Transmite un mesaj clar: nu vom ceda provocărilor şi nu ne vom lăsa intimidaţi, vom rămâne uniţi”, a declarat el pentru AFP.

Opera a fost instalată pentru doi ani pe unul dintre cele patru socluri care mărginesc Piaţa Trafalgar, pe cel pe care nu a fost poziţionată nicio sculptură permanentă.

După 1998, soclul a fost utilizat pentru prezentări temporare de opere de artă, precum o machetă a vaporului lui Nelson închis într-o sticlă gigant, realizată de artistul anglo-nigerian Yinka Shonibare, sau o sculptură reprezentând-o pe artista britanică Alison Lapper pe când era însărcinată, realizată de artistul britanic Marc Quinn.

Citește și : Venezuela : Un presupus incendiu a făcut 68 de morţi într-un comisariat

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.