Statul american Ohio a emis o proclamaţie prin care salută România cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri

Publicat:

Guvernatorul şi viceguvernatorul statului american Ohio au emis o proclamaţie prin care salută România cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, evidenţiind legăturile dintre acest stat şi România, potrivit unui comunicat difuzat miercuri de Ambasada României în SUA, scrie agerpres.

“Legăturile dintre statul Ohio şi România sunt din ce în ce mai diverse datorită extinderii comerţului bilateral, a programelor educaţionale şi a apariţiei unei comunităţi deschise de tineri americani şi români care se angajează liber în inovaţie şi antreprenoriat”, se arată în textul
proclamaţiei emise de guvernatorul statului Ohio, John R. Kasich, împreună cu viceguvernatorul Mary Taylor.


Citește și : Siria: Cel puţin 15 persoane au fost ucise în două explozii în enclava Afrin (OSDO)

În document se menţionează faptul că în 1967 a fost inaugurată, în oraşul Cleveland din statul Ohio, Grădina Culturală Română, ca parte a Grădinilor Culturale din Cleveland, unde vizitatorii pot afla informaţii privind Societatea Carpatina, prima societate românească de ajutor, care a fost şi prima societate de acest tip din SUA.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat
proclamaţia statului Ohio şi le-a mulţumit guvernatorului John R. Kasich şi viceguvernatorului Mary Taylor pentru gestul simbolic de marcare a Centenarului României. “Proclamaţia statului Ohio, ca şi celelalte proclamaţii emise până în prezent de statele Texas şi Illinois, arată, odată în plus, legăturile puternice dintre România şi Statele Unite. Suntem onoraţi de aceste gesturi care demonstrează apropierea, prietenia şi parteneriatul dintre ambele ţări”, a afirmat ambasadorul
George Cristian Maior.

Emiterea proclamaţiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu al Ambasadei României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918.

Statul Ohio a fost declarat al doilea stat din SUA cu un climat foarte bun pentru dezvoltarea afacerilor, economia acestuia situându-l pe locul şapte dintre cele 50 de state americane şi pe locul 21 între economiile statelor lumii.

În Ohio, în special în zona oraşului Cleveland, se află una dintre cele mai vechi comunităţi de români. Catedrala Ortodoxă Română Sf. Maria din Cleveland este cea mai veche parohie românească ortodoxă din SUA, în 2004 ea celebrând o sută de ani de existenţă. De asemenea, din Cleveland International Hall of Fame History fac parte mai mulţi membri de origine română.

Citește și : Putin speră că vizita lui Bolton va fi ‘primul pas’ către îmbunătăţirea relaţiilor între SUA şi Rusia

Grădina Culturală Română, inaugurată în 1967, face parte din seria Grădinilor Culturale din Cleveland, acesta fiind un parc public înregistrat în Registrul Naţional al Locurilor Istorice din SUA. În Grădina Culturală Română se află o statuie a compozitorului George Enescu şi este arborat în permanenţă drapelul României.

Pe indicatorul care oferă explicaţii privind Grădina Culturală Română, se arată că “Societatea Carpatina, prima societate românească din America, a fost înfiinţată la 1 noiembrie 1902, când un mic grup de 41 de români s-a întâlnit şi a pus bazele societăţii.

De la început, societatea a jucat un rol important în comunitatea românească din Cleveland, oferind ajutor membrilor săi, precum şi altor persoane care aveau nevoie, păstrând şi perpetuând cultura şi obiceiurile româneşti.

Carpatina a susţinut în mod activ sărbătorile importante din istoria României. Prin eforturile membrilor săi, societatea a reuşit să îşi construiască propria clădire, Sala Carpatina, care a fost inaugurată pe 17 ianuarie 1917.”

În Cleveland există un Consulat General Onorific al României. De asemenea, în zona Cleveland este localizat sediul Uniunii şi Ligii Societăţilor Româneşti din America, cea mai veche organizaţie a românilor americani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor...

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.