Statul Islamic ar putea pregăti un atac de anvergură pentru a sărbători a zecea aniversare de la crearea sa

Publicat:

Statul Islamic ar putea pregăti un atac de anvergură pentru a sărbători a zecea aniversare de la crearea sa

Statul Islamic (Daesh, ISIS) ar putea pregăti un atac de anvergură în Occident pentru a comemora a zecea aniversare de la înființarea sa de către liderul terorist Abu Bakr Baghdadi. În ultimele două săptămâni, cea mai periculoasă filială a sa, ISPK (Afganistan și Pakistan), care a desfășurat atacuri anul acesta în Iran și Rusia, printre alte țări, și ai cărei jihadiști au fost depistați chiar și în Statele Unite, a publicat, prin intermediul fundației sale Al Azaim, o serie de postări în care se referă la deceniul de existență a Statului Islamic.

În iunie 2014, cu ocazia începutului lunii Ramadanului, fostul purtător de cuvânt al ISIS, Abu Mohamed al-Adnani, a declarat intenția grupului de a crea un califat care să se extindă în întreaga lume musulmană, numindu-l pe Baghdadi cea mai înaltă autoritate a sa, autoproclamat “Ibrahim, imam și calif al tuturor musulmanilor”. Proclamarea califatului a atras jihadiștii arabi și nord-africani care trăiau în Europa, aducând între 50.000 și 420.000 de oameni în rândurile lor.


Citeşte şi: Astăzi încep Jocurile Olimpice de la Paris – Stiripesurse.md

La un deceniu după ce gruparea islamistă Statul Islamic a declarat crearea califatului său în mari părți ale Irakului și Siriei, extremiștii nu mai controlează niciun teritoriu, au pierdut mulți lideri de vârf, dar au reușit, printr-o strategie de împărțire a eforturilor, prin wilaye (provincii), să devină unul dintre cele mai mari pericole cu care se confruntă Occidentul.

Statul Islamic ar putea pregăti un atac de anvergură pentru a sărbători a zecea aniversare de la crearea sa

În mod eronat, când Baguz, ultimul bastion al Statului Islamic, a căzut în 2019, unii lideri politici au proclamat înfrângerea totală a acestuia. Faptele au ajuns să demonstreze contrariul și că, în ciuda proclamațiilor momentului, ne confruntăm cu un pericol tot mai mare cu o mare capacitate de influență prin intermediul rețelelor de socializare, inclusiv prin intermediul minori.

ISPK a devenit cea mai periculoasă ramură și, așa cum era pe vremea “califatului”, are un departament numit “acțiuni externe”. Sunt deja numeroase ocazii în care jihadiștii săi au fost depistați în Europa.

Talibanii și aliații lor din Al Qaeda s-au dovedit absolut ineficienți în a opri această filială ISIS care, pe zi ce trece, devine o problemă căreia nu știu cum să îi pună capăt. Cu toate acestea, proiecția externă a ISPK este îngrijorătoare în Occident și, în plus, servește drept exemplu în care sunt privite celelalte wilaye mai active, în special cele din Africa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Posturile „Next TV” și „Premiera TV” au fost sancționate cu 92 000 de lei, pentru lipsa programelor locale

Posturile „Next TV” și „Premiera TV” au fost sancționate cu 92 000 de lei, pentru lipsa programelor locale Două posturi de televiziune s-au ales cu...

Comisia Europeană avertizează din nou, în mod formal, Guvernul României că ignoră problema deşeurilor

 Comisia Europeană avertizează din nou, în mod formal, Guvernul României că ignoră problema deşeurilor Comisia Europeană avertizează din nou, în mod formal, Guvernul României că...

Acțiuni de informare și prevenire a arderii resturilor vegetale la Soroca

Acțiuni de informare și prevenire a arderii resturilor vegetale la Soroca Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) și Planul comun pentru intensificarea măsurilor de prevenire a...

Studiu World Vision România: Copiilor le este teamă să raporteze abuzurile

Studiu World Vision România: Copiilor le este teamă să raporteze abuzurile Copiilor le este teamă să raporteze atunci când sunt victime ale unui abuz, arată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.