X

Statul Islamic a pierdut 95% din teritoriile cucerite în 2014 în Siria și Irak

Gruparea Statul Islamic (IS) a pierdut 95% din teritoriile pe care le cucerise în 2014 în Siria şi în Irak, a comunicat coaliţia internaţională antijihadistă condusă de SUA, după o reuniune desfăşurată miercuri seară în Iordania, transmite agerpres .

‘SI a pierdut, de la constituirea acestei coaliţii, 95% din teritoriile pe care le controla în Irak şi în Siria în 2014’, a declarat în comunicat Brett McGurk, emisarul special american pe lângă coaliţia internaţională, precizând că ‘peste 7,5 milioane de persoane sunt de acum eliberate de sub SI’.

Tot potrivit emisarului american, afluxul de luptători străini în Siria ‘aproape s-a oprit’, iar ‘din ce în ce mai mulţi combatanţi au fost arestaţi la frontiere’.

Citește și : ONU a lansat un apel către coaliția militară să ridice blocada din Yemen. Milioane de oameni ar putea muri fără ajutoarele umanitare.

Brett McGurk a precizat că există ‘o bază de date a Interpol ce conţine 43.000 de nume’, ceea ce le permite statelor partenere să-i repereze şi ‘aresteze pe combatanţi în timpul unor controale rutiere de rutină sau când se pregătesc să traverseze o frontieră internaţională’.

În plus, finanţele SI sunt în prezent la cel mai scăzut nivel, iar coaliţia ‘exercită o presiune simultană asupra SI pe teren şi în spaţiul cibernetic’, unde este vizată ‘propaganda teroristă’, a mai arătat reprezentantul american.

El a remarcat ‘o întărire a cooperării şi securităţii la frontiere, a securităţii aviaţiei, a sancţiunilor financiare şi a schimbului de informaţii’, vizând în special ‘împiedicarea SI să comită atacuri în ţările noastre’.

Tags: Brett McGurkGruparea Statul IslamiciordaniaIraksiriaSUA
Categorii: Sinteze