Statul-naţiune rămâne cadrul central de acţiune în Europa unită

Publicat:

Nu trebuie să fii anti-UE ca să ajungi la concluzia că statul-naţiune rămâne cadrul central de acţiune în Europa unită, scrie luni într-un editorial cotidianul german Muenchner Merkur, constatând “rezultatele extrem de diferite din statele membre” ale alegerilor europarlamentare încheiate duminică, transmite dpa, potrivit agerpres.

“Au fost doar nişte alegeri la nivelul Uniunii Europene sau 28 de sondaje privind starea de spirit în ţările membre? (…) În Germania, situaţia pare să stea în felul următor: alegătorii devin din ce în ce mai precauţi faţă de perechea CDU (cancelarul Angela) Merkel – (lidera formaţiunii, Annegret) Kramp-Karrenbauer, care a acţionat extrem de neinspirat”, notează cotidianul din Munchen.


Citeşte şi: Jeremy Corbyn vrea alegeri generale sau un nou referendum pentru Brexit

Potrivit acestuia, scrutinul de duminică a fost “un Waterloo pentru cele două femei de la cârma CDU, în pofida impulsului pe care l-a dat (candidatul conservator la preşedinţia Comisiei Europene, Manfred) Weber”.

“În acelaşi timp, SPD (Partidul Social Democrat), cuprins de panică, pare incapabil să găsească butonul pentru a opri liftul care merge în jos”, menţionează ziarul.

“Rămâne de văzut cum se vor încheia toate acestea, dar un lucru e clar: Kramp-Karrenbauer este şifonată în postura de candidat la cancelarie, iar (lidera SPD) Andrea Nahles se transformă tot mai mult în Theresa May a social-democraţilor”, mai scrie Muenchner Merkur, pentru a conchide că “doar cancelara (Merkel) a ieşit destul de bine, lăsând-o cu ingeniozitate pe prietena ei (Kramp-Karrenbauer) să organizeze campania electorală”.

La rândul său, cotidianul Pforzheimer Zeitung remarcă într-un editorial publicat luni că scrutinul europarlamentar a demonstrat “clar pentru toată lumea: spiritul vremurilor (“Zeitgeist”) este verde şi toţi cei care se îndoiau de asta s-au înşelat”.

“Protecţia mediului, combinată cu politici economice sigure pentru mediu – aceasta este tema pentru prezent şi viitor”, subliniază cotidianul local din Baden-Wurttemberg (sud-vestul Germaniei).

Citeşte şi: Manuel Valls a pierdut alegerile pentru primăria Barcelonei

“Faptul că Verzii au reuşit să atragă atât de multe voturi din partea tinerilor este rezultatul logic al unui profil căruia i-au rămas credincioşi întotdeauna. De patru decenii, Verzii vorbesc de protecţia mediului. Verzii sunt partidul popular 4.0”, conchide cotidianul german.

Conform sondajelor la ieşirea de la urne de duminică seara, în Germania conservatorii din blocul format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) au obţinut aproximativ 28% din voturi, cu 8 procente sub rezultatul din 2014, Verzii 22%, în timp ce social-democraţii au înregistrat o scădere severă de circa 12 procente, ajungând la aproximativ 15,5%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ar fi obţinut 10,5%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.