X

Statutul special acordat unui număr de 58.000 de haitieni nu mai este necesar (Tillerson)

Peste 300.000 de migranţi din Haiti şi America Centrală care beneficiază de un permis de şedere special în Statele Unite nu mai au nevoie de aceasta protecţie, a estimat Departamentul de Stat american, deschizând uşa expulzării lor, a relatat vineri Washington Post, informează AFP. 

Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a informat-o în această săptămână pe şefa interimară a Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Elaine Duke, că condiţiile economice şi de securitate în aceste ţări nu mai necesită ca aceşti migranţi să rămână pe teritoriul SUA, a relatat ziarul, citând responsabili ai administraţiei Trump exprimându-se sub acoperirea anonimatului.

DHS urmează să decidă în curând dacă va prelungi sau nu acest statut special de care beneficiază în special 58.000 de haitieni după cutremurul din 2010.

Aproximativ 57.000 de cetăţeni ai Hondurasului şi 2.500 din Nicaragua beneficiază de asemenea de aceasta protecţie obţinută după uraganul Mitch care a devastat America Centrală în 1998. Acest statut care expiră în ianuarie a fost reînnoit de mai multe ori ca urmare a altor dezastre naturale.

Cel mai mare număr de beneficiari – aproximativ 200.000 – provin din El Salvador, potrivit Washington Post.

Majoritatea acestor migranţi cu statut de protecţie temporară au sosit ilegal în Statele Unite, dar li s-a permis să rămână şi să muncească din cauza instabilităţii în ţara lor de origine

Tags: America CentralaEl SalvadorElaine DukeexpulzariHaitiHondurasNicaraguarefugiatiRex Tillerson
Categorii: Știrile zilei