X

Stephen Biegun: ‘Exigențele Phenianului sunt OSTILE și NEPOTRIVITE’

Emisarul Statelor Unite pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a calificat luni exigenţele Phenianului ca fiind “ostile” şi “nepotrivite” în contextul ultimatumului nord-coreean, dar a lăsat deschisă uşa pentru noi negocieri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Negocierile bilaterale sunt în impas după eşecul summitului de la Hanoi din februarie. Statele Unite cer ca Phenianul să renunţe de la început la întregul său arsenal atomic, în timp ce acesta doreşte o ridicare rapidă cel puţin pentru o parte a sancţiunilor internaţionale care îi sufocă economia.

Citește și : SUA au expulzat ‘în secret’ doi diplomaţi chinezi pentru ‘spionaj’

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a făcut o serie de declaraţii vehemente şi “noi le-am auzit pe toate”, a afirmat Stephen Biegun, luni, în faţa presei la Seul.

“Este regretabil că în tonul lor aceste declaraţii la adresa Statelor Unite, Coreii de Sud, Japoniei şi prietenilor noştri din Europa au fost atât de ostile, atât de negative şi nepotrivite”, a subliniat emisarul american.

“Statele Unite nu au nevoie de un ultimatum, noi avem un obiectiv”, a ţinut să adauge Stephen Biegun.

Citește și : Guterres, dezamăgit de decalajul dintre angajamentele poluatorilor şi obiectivele Acordului de la Paris

Coreea de Nord a declarat că, dacă Washingtonul nu face îi o propunere acceptabilă, va adopta o “nouă abordare”, deocamdată neprecizată.

În această lună, Phenianul a efectuat o serie de teste, în special de rachete balistice, potrivit Japoniei şi unor experţi, de la baza sa de lansare a sateliţilor Sohae.

Tags: Coreea de NordCoreea de SudJaponiaPhenianseulStephen BiegunSUA
Categorii: Știrile zilei