X

Steve Bannon este acuzat că s-a pus ‘mai presus de lege’ în SUA

Steve Bannon, un fost consilier al lui Donald Trump, care a jucat un rol crucial în alegerea republicanului în 2016, a fost acuzat marţi că s-a crezut “mai presus de lege” în cursul procesului său pentru că a refuzat să coopereze la ancheta parlamentară privind asaltul asupra Capitoliului, notează AFP, potrivit agerpres.

Bannon “a ignorat ordinele de a se conforma, chiar şi după ce Congresul i-a respins pretextele, şi a nesocotit numeroase avertismente că va fi urmărit penal dacă nu va respecta citaţia, ţinând cont că i se cerea să facă acest lucru”, a spus procurorul Amanda Vaughn.

Citeşte şi: Primul pas al Senatului american spre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO – Black News

“Procedând astfel, acuzatul a împiedicat autorităţile să obţină informaţiile importante de care aveau nevoie pentru a le ajuta să înţeleagă ce s-a întâmplat la 6 ianuarie şi cum să se asigure că aşa ceva nu se va mai repeta”, a adăugat ea.

Acuzatul a decis că este “mai presus de lege”, a subliniat procurorul.

Avocatul lui Bannon, Evan Corcoran, a asigurat-o că “nimeni nu a ignorat citaţia”. Potrivit acestuia, s-au purtat chiar negocieri cu comisia cu privire la data depoziţiei sale.

Consilier discret, dar foarte influent, Bannon a dat un viraj hotărât populist campaniei lui Trump pentru alegerile prezidenţiale din 2016, înainte de a fi pus pe tuşă.

Cei doi, care au rămas apropiaţi, au schimbat puncte de vedere în zilele premergătoare atacului din 6 ianuarie 2021 împotriva sediului Congresului, potrivit comisiei Camerei Reprezentanţilor responsabilă de a face lumină asupra rolului fostului preşedinte în această lovitură în forţă.

Pentru a afla natura discuţiilor lor, comisia l-a citat pe Steve Bannon să depună mărturie şi să prezinte documente. Acesta a refuzat, invocând dreptul preşedinţilor de a păstra secrete anumite conversaţii.

Citeşte şi: Rusia se pregăteşte să anexeze teritoriile ucrainene aflate sub controlul său – Black News

Refuzul său a făcut să fie acuzat de “sfidarea Congresului”.

Donald Trump este suspectat că nu a făcut nimic timp de aproape trei ore pe 6 ianuarie 2021, când partizanii săi au luat cu asalt Capitoliul, semănând violenţă şi haos şi forţând parlamentarii să oprească certificarea victoriei lui Joe Biden la prezidenţiale.

Tags: Amanda VaughnCapitoliuDonald TrumpEvan CorcoranSteve BannonSUA
Categorii: Știrile zilei