Stoianoglo contestă în instanță decretul Maiei Sandu

Publicat:

Stoianoglo contestă în instanță decretul Maiei Sandu

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanța de judecată decretul semnat de președintele R. Moldova, Maia Sandu, prin care a fost eliberat din funcție.

Cererea a fost depusă la Judecătoria Chișinău pe 30 octombrie. Deși dosarul a fost creat, data primei ședințe încă nu a fost stabilită, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Netanyahu nici nu vrea să audă de o încetare a focului: ‘E vremea războiului!’ – Stiripesurse.md

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție din cauza acuzațiilor privind îmbogățirea ilicită, fiind reținut pe 5 octombrie 2021.

Amintim că, la data de 24 octombrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a obținut câștig de cauză la CEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.

Stoianoglo contestă în instanță decretul Maiei Sandu

CEDO obligă statul Republica Moldova să-i achite fostului procuror general prejudicii morale de 3.600 de euro. Alexandru Tănase spune că, deși suma prejudiciului este una mică, încălcarea comisă contravine total statului de drept.

Pe 24 octombrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a precizat că pe masa judecătorilor CEDO se mai regăsește o plângere pe cazul său. Potrivit lui Stoianoglo, cea de-a doua plângere vizează arestarea sa abuzivă, în baza unor dosare penale fabricate, din motive politice.

Ministerul Justiției a comunicat că luat act de hotărârea CEDO în cazul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit instituției, hotărârea devine definitivă la trei luni din momentul publicării. Ulterior, în cadrul procedurii de executare, urmează a fi implementate măsuri de ordin individual, prin achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului.

Stoianoglo contestă în instanță decretul Maiei Sandu

Deputatul PAS Lilian Carp, care a depus o sesizare în 2021 la Consiliul Superior al Procurorilor, în baza căreia a fost suspendat din funcție procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, spune că de vină pentru decizia CEDO de marți, 24 octombrie, s-ar face procurorii care ar fi acționat intenționat în acest mod.

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, după ce Maia Sandu a semnat decretul prin care îl destituie din funcția de șef al Procuraturii Generale, în ciuda deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu mai speră să fie repus în funcție. Cu toate acestea, el susține că va merge în judecată pentru a-și face dreptate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X Reprezentanți din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău de comun cu cei...

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu Canicula scade din intensitate. Meteorologii au actualizat alertele. Respectiv,...

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben După mai multe zile de foc, urmează ploi, furtuni și grindină. A fost emisă...

FOTO// Pădurea din Cahul distrusă de incendiu are nevoie de 7 ani și sute de mii de lei pentru reabilitare

Pădurea din Cahul distrusă de incendiu are nevoie de 7 ani și sute de mii de lei pentru reabilitare Pentru reabilitarea fâșiei forestiere din Cahul,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.