Stoianoglo neagă legăturile cu Kremlinul: ‘Eram pregătit pentru asta și nu mi-am creat iluzii’

Publicat:

Stoianoglo neagă legăturile cu Kremlinul: ‘Eram pregătit pentru asta și nu mi-am creat iluzii’

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a comentat pentru prima dată acuzațiile care îi sunt aduse în spațiul public, inclusiv speculațiile conform cărora desemnarea sa la funcția de președinte al țării ar fi orchestrată de Kremlin.

Într-un interviu acordat pentru tribuna.md, Stoianoglo a declarat că se aștepta la astfel de reacții și a subliniat că aceste declarații reprezintă doar începutul provocărilor. El a precizat că decizia de a intra în cursa pentru prezidențiale nu îi aparține, ci a fost luată după ce a fost nominalizat de mai mulți politicieni ca potențial candidat unic, potrivit moldova1.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„Eram pregătit pentru asta și nu mi-am creat iluzii. Cred că acesta este doar începutul. Îi cunosc prea bine. Și toată lumea a înțeles totul despre ei cu mult timp în urmă”, a spus Stoianoglo, răspunzând la întrebarea dacă s-a gândit să renunțe după acuzațiile primite, inclusiv de la oficiali de rang înalt, că candidatura sa ar fi fost coordonată cu Moscova.

Stoianoglo a explicat într-un interviu că ideea de a candida nu îi aparține, dar a fost influențată de nominalizările venite din partea mai multor politicieni care l-au considerat un candidat unic. El a menționat că, în ultima lună, s-a întâlnit cu numeroși politicieni din opoziție din Chișinău și că „negocierile sunt încă posibile”, chiar dacă unii dintre aceștia și-au înaintat deja propriile candidaturi.

„Mai mulți oameni cu păreri asemănătoare mi-au propus constituirea unui grup de inițiativă format din reprezentanți cunoscuți ai societății civile și personalități cu autoritate, care să înainteze candidatura mea ca independent. Dar, actualul Cod Electoral permite acest lucru doar teoretic. Depășirea etapelor formale este posibilă doar în cazul loialității personale față de Maia Sandu și partidul său. Fără îndoială, o astfel de inițiativă s-ar fi blocat în prima etapă”, a adăugat Stoianoglo.

Referitor la relația cu Federația Rusă, Stoianoglo a subliniat necesitatea restabilirii dialogului. El a declarat că nu s-a întâlnit „nici în ultimii ani, nici în ajunul alegerilor” cu oficiali ruși de rang înalt pentru a le declara „credință”. „Și nici nu poate fi”, a precizat el.

Amintim că liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon, a anunțat pe 8 iulie, în cadrul unui briefing, că socialiștii îl vor susține la alegerile din toamnă pe Alexandr Stoianoglo. Dodon spune că fostul procuror general posedă „toate calitățile de care trebuie să dea dovadă un președinte de țară”, inclusiv „curaj”, „autoritate” și „modestie”. El a chemat partidele de opoziție să-l susțină pe Stoianoglo în cursa pentru funcția de președinte. Fostul procuror general a declarat atunci că a decis să accepte să intre în cursa pentru prezidențiale din cauza „injustiției, a nedreptății și a abuzului” din țară. În luarea sa de cuvânt, Stoianoglo a pledat pentru o Moldovă europeană, dar neutră, în care să existe loc de cooperare între țări și popoare. „Acum nu este loc pentru orgolii și ambiții, există doar responsabilitate”, preciza Stoianoglo.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Președinta Maia Sandu consideră că desemnarea fostului procuror general Alexandr Stoianoglo pentru funcția de președinte al Republicii Moldova este orchestrată de Moscova. Recent, șefa statului a declarat într-un interviu că „oligarhii și Kremlinul au bătut palma” pentru a readuce hoții la putere, în țara noastră.

La rândul său, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vladislav Kulminski, a declafrat că decizia lui Igor Dodon de a nu candida la prezidențialele din toamnă și de a-l susține în acest scrutin pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo înseamnă „sfârșitul carierei politice” pentru liderul PSRM. Potrivit lui, această decizie va avea consecințe politice și pentru Stoianoglo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 16 iulie 2024 

Horoscop 16 iulie 2024  Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Nativii Peşti vor să depăşească rutina şi să înveţe lucruri noi. În plus,...

Filmul de animaţie ‘Despicable Me 4’ continuă să domine box-office-ul nord-american

Filmul de animaţie 'Despicable Me 4' continuă să domine box-office-ul nord-american Animaţia "Despicable Me 4", cel mai recent film din universul Minionilor, îşi menţine prima...

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei Sistemul experimental de plată introdus pentru turişti de oraşul italian...

‘Vama Veche’ a nordului una dintre cele mai ieftine variante la litoralul românesc

'Vama Veche' a nordului una dintre cele mai ieftine variante la litoralul românesc Pe granița de nord a României, la râul Prut, se află o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.