X

Stoltenberg: Bagdadul vrea ca misiunea de instruire a NATO să continue

Guvernul irakian vrea ca activităţile celor circa 500 de militari din misiunea de instruire a NATO să continue, susţine secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în pofida unei rezoluţii adoptate de parlamentul irakian luna trecută prin care se cere plecarea trupelor străine, relatează DPA, scrie agerpres.

Bagdadul “ne-a confirmat dorinţa de continuare a activităţilor NATO de instruire, consiliere şi construire de capacităţi pentru forţele armate irakiene”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles.

Citește și : Damascul ‘toarnă gaz pe foc’ în conflictul cu Turcia! Siria RECUNOAŞTE genocidul armean!

Miniştrii apărării din statele membre NATO au ajuns miercuri la un acord privind extinderea misiunii de instruire în Irak.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ceruse ca NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu.

Stoltenberg a precizat miercuri că NATO va prelua unele activităţi de instruire de la coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic.

“Miniştrii aliaţi (…) au fost de acord în principiu să intensifice misiunea de instruire a NATO. În primă instanţă, aceasta va consta în preluarea unora din activităţile curente de instruire ale coaliţiei globale”, a declarat miercuri secretarul general al NATO.

Citește și : Franţa ignoră avertismentele americane şi ‘bate palma’ cu Huawei

A doua zi a reuniunii ministeriale a NATO va fi dedicată misiunii din Afganistan, în contextul în care în prezent au loc discuţii între SUA şi talibani pentru un acord de pace în ţara devastată de război, în care se află circa 17.000 de militari din ţările membre.

Un alt subiect pe agendă este reprezentat de măsurile de securitate pe care Alianţa le ia în considerare împotriva Rusiei, după denunţarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare anul trecut.

Tags: bruxellesJens StoltenbergNATOrazboiSUAtalibani
Categorii: Sinteze