X

Stoltenberg: Bosnia-Herţegovina face un pas important către aderarea la NATO

Bosnia-Herţegovina ar urma să facă săptămâna aceasta un pas important în ambiţia sa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat luni secretarl general al NATO Jens Stoltenberg, relatează The Associated Press, scrie News.ro .

Miniştriii de Externe din statele membre NATO urmează să dea miercuri undă verde Planului de acţiune în vederea aderării (MAP) Bosniei-Herţegovina, un plan de reforme care pregăteşte ţara în vederea intrării în blocul militar occidental.

Citește și : NATO caută soluţii de ieşire din impasul privind tratatul INF (Stoltenberg)

Calendarul aderării acestei foste republici iuguslave va deveni mai clar, însă o aderare la NATO în curând este puţin probabilă.

Reuniunea miniştrilor la Bruxelles urmează să semnaleze că ”suntem pregătiţi să primim primul program naţional anual” al acestei ţări afectate de disensiuni etnice şi afectată dur de război în anii ’90, când s-a destrămat fosta Iugoslave, a declarat Stoltenberg.

”Apoi Bosnia-Herţegovina va decide dacă se va folosi de această oportunitate”, a adăugat el

Această etapă are loc la opt ani după ce NATO a propus Bosniei-Herţegovina un Plan de acţiune în vederea aderării. Însă a refuzat să-l ”activeze”, până la îndeplinirea tuturor condiţiilor cu privire la înregistrarea bunurilor apărării, precum cazărmi şi clădiri folosite de către Ministerul Apărării.

Însă una dintre cele trei entităţi care fac parte din Bosnia-Herţegovina – Republica Srpska, cu populaţie majoritară de etnici sârbi, susţinută de Belgrad – refuză să efectueze această înregistrare.

Fără să recunoască un drept de veto de facto al etnicilor bosniaci sârbi cu privire la Planul de acţiune, statele membre NATO au hotărât să avanseze în acest proces, în pofida faptului că este necesară înregistrarea proprietăţilor militare la nivel federal în vederea încheierii procesului prevăzut de plan.

NATO vede o susţinere în urma alegerilor generale de la 7 octombrie, în urma cărora preşedinţia tricefală – o instituţie cu puţină putere dar menită să ajute la vindecarea rănilor etnice – este dominată de politicieni naţionalişti.

Citește și : De ce Brexit-ul divizează Marea Britanie

Etnicul bosniac croat Zeljko Komsic a îndemnat, după învestirea sa în funcţie, că este necesar ca Bosnia-Herţegovina să adere la NATO, însă etnicul bosniac sârb – prours – Milorad Dodik a insistat că este nevoie ca ţara să rămâne ”neutră”.

Tags: Bosnia-HerţegovinabruxellesJens StoltenbergMilorad DodikNATORepublica SrpskaZeljko Komsic
Categorii: Diaspora