Stoltenberg este optimist şi spune că se aşteaptă la o intensificare a dialogului NATO-Rusia în 2018

Publicat:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se aşteaptă la o intensificare a dialogului Alianţei cu Rusia în 2018, atât la nivel politic, cât şi pe canalele militare de comunicare, transmite vineri dpa, potrivit agerpres.

Relaţiile NATO-Rusia au atins cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece în urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia la începutul lui 2014 şi a sprijinului acordat de Moscova separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.


Citeşte şi: Patru deţinuţi au evadat dintr-o închisoare de la Berlin

După doi ani de îngheţare a legăturilor, NATO şi Rusia au reluat în 2016 discuţiile la nivel de ambasadori şi au avut în 2017 primele discuţii la nivel militar înalt.

‘Mă aştept că vor exista mai multe întâlniri şi, de asemenea, o mai intensă folosire a acestor linii militare directe de comunicare’, a afirmat Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei dpa.

‘Aşadar, facem paşi înainte atât în ce priveşte dialogul politic, cât şi liniile militare de comunicare, şi întreaga Alianţă susţine acest lucru’, a subliniat el.

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat în această lună că un dialog intensificat nu este echivalent cu o normalizare a relaţiilor, respingând solicitările Germaniei ca NATO să-şi intensifice discuţiile cu Moscova.

‘Susţinem dialogul atunci când există un scop’, a afirmat Tillerson la o reuniune cu omologii săi din statele NATO, subliniind că nu poate exista o ‘revenire la un calendar de întâlniri regulate’ până când Rusia nu va răspunde îngrijorărilor Occidentului cu privire la Ucraina şi războiul hibrid, printre altele.

Citeşte şi: Incendiu devastator în New York. Cel puţin 12 oameni au murit

În interviu acordat dpa, Stoltenberg a subliniat importanţa menţinerii unor canale de comunicare deschise cu Moscova. ‘Trebuie să răspundem faptului că asistăm la o Rusie mai activă spre est. În acelaşi timp, mesajul NATO este acela că nu dorim un nou Război Rece. Nu dorim o nouă cursă a înarmării şi dorim un dialog politic cu Rusia’, a insistat el.

Recunoscând că ‘acest dialog nu este uşor’, Stoltenberg a concluzionat: ‘Rusia este vecinul nostru şi Rusia va rămâne aici’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.