X

Stoltenberg salută convorbirile inter-afgane ca pe o ‘oportunitate istorică’

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat sâmbătă începerea convorbirilor inter-afgane de la Doha ca pe o “oportunitate istorică”, relatează AFP, scrie agerpres.

“NATO este alături de Afganistan pentru menţinerea progreselor realizate şi pentru a face în aşa fel încât ţara să nu mai devină niciodată un refugiu pentru terorişti”, a declarat el pe contul său de Twitter.

Citește și : Întâlnirile între prieteni sau familii, interzise în Birmingham pe fondul înmulţirii cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie

Guvernul afgan şi talibanii au început sâmbătă la Doha negocieri de pace istorice în prezenţa secretarului de stat american Mike Pompeo, discuţii care se anunţă dificile din cauza profundelor divergenţe între cei doi beligeranţi.

Într-un comunicat separat, NATO “a cerut guvernului afgan şi talibanilor să-şi onoreze angajamentele cu privire la procesul de pace”.

“Nivelul violenţelor actuale – legat de atacurile comise de talibani împotriva forţelor de apărare şi de securitate naţionale afgane – rămâne inacceptabil şi minează încrederea în procesul de pace”, a adăugat Alianţa.

“Facem apel la talibani să ia măsuri ferme pentru a pune capăt violenţelor”, a mai precizat NATO.

Citește și : Trump anunţă că Bahrein şi Israel îşi vor normaliza relaţiile

De asemenea, Alianţa şi-a reafirmat “angajamentul său de lungă durată faţă de Afganistan, poporul afgan şi forţele de securitate afgane”.

“Vom continua să organizăm consultări asupra prezenţei noastre militare şi, dacă condiţiile o permit, să o ajustăm pentru a sprijini acest proces de pace, preluat şi condus de afgani”, se mai menţionează în comunicat.

Tags: dohaJens StoltenbergMike PompeoNATOteroristi
Categorii: Știrile zilei