X

Străinii veniți în România se confruntă cu o problemă nemaivăzută. Se cere intervenția autorităților pentru rezolvarea situației

Străinii veniți în România se confruntă cu o problemă nemaivăzută. Se cere intervenția autorităților pentru rezolvarea situației

Un nou conflict la nivel național se prefigurează la orizont. Pe fondul unei nemulțumiri tot mai accentuate, reprezentanții sectorului turistic cer autorităților să introducă o taxă pentru persoanele care oferă servicii de cazare prin intermediul platformelor Booking și Airbnb. 

Reprezentanții sectorului turistic din țara noastră susțin că 90% dintre persoanele care oferă servicii de cazare prin intermediul Booking și Airbnb fac evaziune fiscală. Pentru a evita această situație, se cere introducerea unei taxe pentru cei care oferă spații de cazare prin intermediul acestor platforme, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Străinii veniți în țara noastră se confruntă cu o nouă problemă

Pe modelul conflictului dintre Uber și taximetriști, se prefigurează un nou diferend la nivel național. Mai exact, reprezentanții sectorului turistic contestă corectitudinea persoanelor ce oferă servicii de cazare pe platformele Booking și Airbnb.

Alin Burcea, președintele Asociaței Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT) și proprietarul agenției Paralela 45, susține că legislația actuală impune clasificarea spațiilor de cazare, însă este greoaie și nu poate fi implementată. În plus, acesta a explicat că soluția cea mai eficientă în acest caz este ca statul să nu mai pună accentul pe clasificarea spațiilor, ci pe taxarea acestora, simplificând pe parcurs procesul.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

„România este paradis fiscal pentru cazările ilegale. Vorbim aici de Airbnb, Booking.com și cazările la privații cu cheia la marginea drumului. Estimările noastre sunt că plătesc impozit doar 10% din cât ar trebui. Legislația românească este corectă, dar greoaie. Aceasta presupune ca apartamentele să fie clasificate conform legii. Dar nu pot zece oameni de la Ministerul Turismului (Ministerul Economiei, Antrepenoriatului și Turismului – n.r.) să clasifice 40.000 de apartamente din țară.

Trebuie făcut ca în Spania: să ți se dea un cod de înregistrare fiscală și dacă nu îl ai, Airbnb și celelalte platforme similare să nu te primească. Și fără înregistrare fiscală să nu poți opera. Iar dacă Airbnb și Booking nu respectă acest lucru, atunci să fie interzise în România”, a declarat Alin Burcea.

Tags: Romania
Externe