X

Noua strategie a SUA în Afganistan este susținută de partenerii NATO

Miniştrii apărării ai statelor membre NATO şi-au arătat sprijinul pentru noua strategie a SUA în Afganistan, care prevede consolidarea misiunii Alianţei de la 13.000 la 16.000 de militari, a declarat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, anunţând decizia oficială privind întărirea misiunii de consiliere şi asistenţă pentru forţele militare afgane, relatează agerpres .

Reuniunea de două zile a miniştrilor apărării din ţările membre NATO, care a început miercuri la Bruxelles, este prima întâlnire la nivel înalt a aliaţilor după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat în august o nouă strategie pentru Asia de Sud-Est, când a cerut un sprijin mai puternic şi pentru Afganistan.

Citiți și : Vladimir Putin acuză SUA că vor sa provoace probleme la alegerile prezidențiale

‘Salut cu tărie angajamentul şi sprijinul arătat de toţi aliaţii şi partenerii NATO’, a spus Stoltenberg.

El a menţionat că cele 27 de ţări s-au angajat să mărească efectivele trupelor din cadrul ‘Resolute Support” (Sprijin ferm), cum se numeşte misiunea aliată de consiliere şi asistenţă pentru armata afgană, care în prezent numără 13.000 de militari din partea celor 39 de aliaţi şi parteneri ai NATO.

Ministrul american al apărării, James Mattis, a declarat că noua strategie a fost ‘foarte bine primită şi susţinută ferm’ de aliaţii NATO.

‘Statele NATO şi partenerii de coaliţie sunt pe cale să finalizeze procesul de creştere a numărului de trupe şi eforturile suplimentare de susţinere’, a mai spus Mattis.

Aproximativ jumătate din cei 3.000 de militari suplimentari vor veni din partea SUA iar restul de la statele aliate şi partenere.

Totodată, Stoltenberg a declarat că NATO s-a angajat să rămână în Afganistan ‘atât timp cât va fi necesar’.

‘Scopul este acela de a le permite afganilor să-şi asume întreaga responsabilitate pentru securitatea lor fără prezenţa trupelor NATO pe teren’, a mai spus el.

‘Însă având în vedere condiţiile în prezent, considerăm că există o nevoie evidentă pentru prezenţa NATO – şi nu numai pentru prezenţa NATO, ci chiar pentru consolidarea prezenţei Alianţei’, a mai spus Stoltenberg.

Tags: AfganistanAsia de Sud-EstbruxellesDonald TrumpJens StoltenbergNATOSUA
Categorii: Sinteze