Studenţii chinezi sunt sfătuiţi să evite Australia. Reacţia Canberrei nu se lasă aşteptată!

Publicat:

Autorităţile şi principalele universităţi australiene au respins miercuri sfatul dat de Ministerul Educaţiei de la Beijing studenţilor chinezi de a evita să meargă la studiu în Australia, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Ministerul chinez al Educaţiei a invocat în avertismentul său de marţi “numeroase cazuri de discriminare împotriva asiaticilor petrecute Australia” în urma pandemiei de COVID-19.


Citeşte şi: Austriacul care spiona pentru Rusia a fost ELIBERAT

Aceasta, în condiţiile în care studenţii chinezi sunt de departe cei mai numeroşi dintre străinii care studiază în Australia şi constituie o sursă de venit crucială pentru universităţile din această ţară în a cărei economie învăţământul internaţional este a patra cea mai importantă sursă de valută, cu încasări de 38 de miliarde de dolari australieni (26 miliarde dolari SUA) pe an, mai importantă, de exemplu, decât carnea de vită sau orzul.

În aprilie, după ce Canberra a evocat lansarea unei anchete internaţionale cu privire la gestionarea de către China a apariţiei coronavirusului SARS-CoV-2, Beijingul a ameninţat cu boicotarea produselor australiene de către consumatorii chinezi.

Miercuri, ministrul australian al educaţiei, Dan Tehan, a insistat că ţara sa este multiculturală, deschisă vizitatorilor din întreaga lume şi a îngrădit epidemia de COVID-19, respingând afirmaţia Beijingului în sensul că Australia nu ar fi o destinaţie sigură pentru studenţii străini.

La rândul ei, Vicki Thomson, directoarea generală a grupului celor opt cele mai prestigioase universităţi din ţară, s-a declarat “foarte preocupată” de descurajarea venirii studenţilor chinezi, subliniind că nu dispune de nicio dovadă că în campusurile universităţilor australiene există probleme de discriminare rasială.

Ea a menţionat că în momentul de faţă aceste campusuri sunt aproape goale şi a deplâns faptul că sectorul universitar s-a regăsit în mijlocul unor tensiuni geopolitice.

Universităţile australiene se confruntă deja cu pierderi uriaşe, estimate la 10 miliarde de euro, din cauza lipsei studenţilor străini ca urmare a închiderii graniţelor în lupta anti-coronavirus.

Şi ministrul australian al comerţului, Simon Birmingham, a atenţionat miercuri că economia Australiei, confruntată deja cu prima recesiune în 30 de ani din cauza coronavirusului, va avea de suferit dacă studenţii chinezi dau curs avertismentului Beijingului.

Citeşte şi: Mai mulţi lideri europeni cer o pregătire mai bună pentru următoarea pandemie

“Vom resimţi efectul, dacă scade numărul studenţilor internaţionali”, iar pe termen lung pierderea studenţilor chinezi “nu va contribui cu nimic la buna înţelegere dintre ţările noastre”, a declarat presei Birmingham, care în ajun a asigurat că Australia are “toleranţă zero” faţă de rasism.

China este principalul partener comercial al Australiei şi principala sursă de studenţi străini, chinezii reprezentând peste 37% dintre cei 442.200 de studenţi străini din Australia, în 2019, conform datelor Ministerului educaţiei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ping-pong de acuzații între oamenii legii și Irina Vlah. Candidata nu a putut să se lanseze în cursa prezidențială la Ocnița

Ping-pong de acuzații între oamenii legii și Irina Vlah. Candidata nu a putut să se lanseze în cursa prezidențială la Ocnița Ping-pong de acuzații între...

Zelenski comemorează 83 de ani de la masacrul de la Babi Iar, o râpă lângă Kiev, unde naziştii au executat peste 30.000 de evrei...

Zelenski comemorează 83 de ani de la masacrul de la Babi Iar, o râpă lângă Kiev, unde naziştii au executat peste 30.000 de evrei...

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii Potrivit experților, rețeaua poate ajuta cu adevărat la dezvoltarea copilului, dar folosirea îndelungată a...

Coreea de Nord afirmă că ajutorul militar american pentru Ucraina este o ‘greşeală incredibilă’

Coreea de Nord afirmă că ajutorul militar american pentru Ucraina este o 'greşeală incredibilă' Coreea de Nord, care a fost acuzată de furnizarea ilegală de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.